La peste, una ficció històrica en clau de thriller ambientada a la Sevilla del segle XVI i dirigida per Alberto Rodríguez (La isla mínima), serà la primera de les grans produccions pròpies amb les quals Movistar + aspira a convertir-se en factoria i finestra de referència de les sèries espanyoles de qualitat, seguint un model similar al dels gegants nord-americans Netflix i?HBO. Actualment hi ha 20 projectes en fase de desenvolupament i el pla és estrenar entre vuit i deu sèries l'any a partir de 2017, segons va anunciar ahir Domingo Corral, director de producció original de la plataforma digital, en una presentació en la qual va estar acompanyat de l'equip de La peste.

Posada en escena cinematogràfica i aposta ferma per la mirada del creador, és a dir, temps i recursos suficients per desenvolupar els guions i els personatges, i assumpció de riscos en favor de l'originalitat, són algunes de les característiques que definiran aquesta nova línia de producció , va explicar Corral. La cadena nord-americana HBO ha sortit a la llum diverses vegades com a referent d'aquesta pràctica en la ficció televisiva, però també podem recordar algunes sèries produïdes en la dècada dels 80 a Espanya.

Segons van afirmar els seus responsables, La peste està encara en fase de tractament de guió. La idea és arrencar amb la preproducció al març, començar a rodar a finals de 2016 i estrenar a la tardor de 2017. Seran sis episodis de 45 minuts de durada, va avançar el seu productor, José Antonio Félez, que s'estrena a la televisió després d'haver participat dels treballs cinematogràfics del mateix Alberto Rodríguez (La isla mínima, Grupo 7) o de Daniel Sánchez Arévalo ( Primos), entre altres. «Això és una cosa que fins ara no es podia fer a Espanya», va assenyalar Félez, que també presideix l'Associació Estatal de Cinema (AEC). «Si surt bé, serà molt bo per al sector audiovisual», va afegir.

Sevilla, capital del món

Félez, Rodríguez i el seu guionista habitual Rafael Cobo van avançar alguns detalls de la trama de La peste. Estarà ambientada a la Sevilla del segle XVI, quan la ciutat andalusa era «la capital del món», una metròpoli rica i cosmopolita en la qual es parlaven desenes d'idiomes, el 10% de la població era negra i hi havia un barri sencer que funcionava com a casa de cites on calia pagar un impost a l'Església per entrar.

«Ha quedat un fresc de l'Espanya del segle XVI però que tindrà paral·lelismes amb l'actualitat», va subratllar Rodríguez, que enguany estrenarà el film sobre Francisco Paesa i Luis Roldán. La peste és una història de detectius que investiguen una sèrie d'assassinats, però en el fons tracta sobre conflictes relacionats amb el poder, la política o la religió.