L'Associació Espanyola d'Anunciants (AEA) ha presentat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra l'adjudicació de sis noves llicències de Televisió Digital Terrestre (TDT) acordada el passat octubre a Consell de Ministres. Els sis nous canals van ser per a Atresmedia, Mediaset, Real Madrid TV, Secuoya, 13TV i Radio Blanca, propietària de KissTV. Segons el recurs, en la decisió de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació (SETSI) no es va tenir en compte que hi ha una excessiva concentració de l'oferta en dos grups mediàtics, Atresmedia i Mediaset, els quals formen «un duopoli que aglutina més del 86% de la inversió publicitària».

«Augmentar el pes dels dos principals grups no afavoreix la competència i impossibilita de facto la supervivència dels competidors actuals, al mateix temps que impedeix la consolidació en el mercat dels competidors entrants», van ressaltar ahir els Anunciants en un comunicat. També recorden que Mediaset i Atresmedia han estat sancionats per les autoritats de Competència per no complir els seus compromisos sobre autorització de fusions.

Per això, no entenen que la mateixa autoritat que sanciona per greu incompliment a una cadena de televisió «per contravenir repetides vegades les condicions i compromisos» sobre fusions, «premiï aquest conglomerat de poder amb l'adjudicació de nous canals que incrementen encara més la seva posició de domini en el mercat». Així mateix, en el mateix comunicat recalquen que després de l'eliminació de la publicitat a TVE, el poder dels grans grups ha anat en augment «sense afavorir la qualitat del medi» i «la inversió captiva ha desembocat en una falta de qualitat». Tot això és negatiu per a l'eficàcia de les campanyes publicitàries i perjudica seriosament al consumidor, «restringint les opcions de pluralitat i serveis audiovisuals que permet la TDT», segons els Anunciants.