La sèrie Cuéntame cómo pasó compleix aquesta nit 300 episodis, una fita que només han assolit una vintena de ficcions audiovisuals al món, i un èxit que per a tot l'equip suposa, «més que un miracle», el resultat del treball i la il·lusió continuades. Amb una mitjana d'audiència del 26,7% i 4,7 milions d'espectadors, el públic segueix recolzant aquesta sèrie de Televisió Espanyola més de quinze anys després de la seva estrena.

«L'aniversari ens agafa treballant, i amb poc temps per res més», va assenyalar ahir Imanol Arias durant una trobada amb la premsa. Al llarg de quinze anys, el seu personatge, Antonio Alcántara, i la seva família fictícia li han proporcionat «una vida paral·lela», afirma. A Maria Galiana, l'àvia Herminia, el número 300 li produeix, fonamentalment, sorpresa. «Sembla que estic en formol, se suposa que vaig començar amb 80 anys i ja n'hauria de tenir 95», va comentar l'actriu. «Quan vaig començar, pensava que era una gran feina perquè podia durar-hi més d'un any, i fixa't», va afegir.

Amb un repartiment estable en el qual també figuren Ana Duato, Ricardo Gómez -que va començar amb 7 anys i n'ha complert 22- i Juan Echanove, la sèrie es renova cada any amb incorporacions com Antonio Resines o Charo López en aquesta temporada, la número 17. Entre els més de 3.000 actors que han passat pel barri de San?Genaro hi ha Fernando Fernán Gómez, Pepe Sancho, Terele Pávez, Emma Suárez o José Luis López Vázquez, entre d'altres.

L'equip de guionistes també s'ha anat renovant al llarg de tots aquests anys. Per Ignacio del Moral, que fa quatre temporades que escriu les històries de la família Alcántara, la clau del seu treball és «deixar-se inspirar per l'època i per l'energia dels actors». En opinió del català Joaquim Oristrell, que s'ha incorporat en aquesta última temporada, Cuéntame «és una sèrie que ha conservat molt bé als personatges, sense caricaturizar-los, ni fer tonteries».