Guionistes de programes d'entreteniment de televisió com El Intermedio, El HormigueroUn príncipe para tres princesas van participar divendres en una trobada organitzada per donar visibilitat al seu treball, encara molt desconegut per la major part de la població. "Són molts els que segueixen creient que les frases dels presentadors són seves", va apuntar el guionista i actor Manuel Burque, que va exercir de moderador en la trobada, organitzada pel sindicat ALMA i la Fundació SGAE. "El guionista és el que traça el pla per construir un programa i dóna feina a tots els altres, des del figurinista al director de fotografia", va subratllar Burque, que actualment s'ha donat a conèixer a la sèrie d'Antena 3 Buscando el norte.

Els guionistes van recordar que els programes d'entreteniment són "el motor principal de la graella televisiva", que solen anar acompanyats de grans èxits d'audiència i planten cara o fins i tot superen produccions més cares i centrades en la ficció. No obstant això, van subratllar, aquest pes no s'ha traduït en reconeixement professional, fins al punt que fins l'any passat el sector no comptava encara amb conveni col·lectiu propi.

Durant la trobada, els participants van desvelar aspectes de la rebotiga dels seus programes. Així, Juan Ibánez, guionista i "formiga" d'El Hormiguero, va explicar que en l'espai que presenta Pablo Motos treballen 20 guionistes en total, i que és clau la documentació prèvia sobre els convidats. "Gairebé cap convidat s'ha negat mai a res. Els problemes els sol posar la gent que els envolta", va assenyalar. Sergio Sarría i Eduardo García, d'El Intermedio, van explicar com l'actualitat política s'ha anat imposant en el format del programa que presenta El Gran Wyoming fins a esdevenir una mena d'informatiu d'anàlisi i humor. En el programa de La Sexta treballen 13 guionistes, recolzats per un equip de periodistes. I tot, absolutament tot, està escrit, "no hi ha espai per a la improvisació", va assenyalar Sarría.