Les revistes Descobrir i Sàpiens i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, amb la col·laboració de La tribu de Catalunya Ràdio, organitzen un concurs popular en què els catalans podran votar quin monument és el seu favorit entre els deu elements patrimonials que ha seleccionat una comissió d'experts formada per historiadors i historiadors de l'art. Els deu monuments finalistes són l'amfiteatre romà de Tarragona, el jaciment d'Empúries, l'església de Sant Climent de Taüll, el monestir de Santes Creus, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, el castell de Miravet, el Palau de la Música Catalana, el Turó de la Seu Vella de Lleida, la Sagrada Família i el call jueu de Girona.

El concurs es posarà en marxa al web descobrir.cat avui dimecres, i s'anunciarà en directe a la tarda durant l'emissió de La tribu de Catalunya Ràdio, amb Xavi Rosiñol. La primera fase durarà dues setmanes, en què es podrà votar per qualsevol dels deu monuments. El proper dimecres 30 de març, els dos elements de patrimoni que obtinguin menys vots quedaran eliminats iel programa de Catalunya Ràdio anunciarà quins són els vuit monuments que es classifiquen per a la fase final.

A partir d'aquí començaran les fases eliminatòries, primer amb els quarts de final, que s'allargaran fins al 27 d'abril, i posteriorment amb les semifinals, que finalitzaran l'11 de maig. Els participants de cada eliminatòria s'anunciaran els dimecres a La tribu de Catalunya Ràdio i una setmana després es proclamarà el guanyador. El combat decisiu, la gran final monumental, durarà tota una setmana i es resoldrà el dimecres 18 de maig en directe durant l'emissió del magazín de les tardes de Catalunya Ràdio. El programa La tribu de Catalunya Ràdio, que presenta Xavi Rosiñol, s'emet de dilluns a divendres de 16.00 h a 19.00 h a Catalunya Ràdio.