El Parlament de Catalunya va aprovar ahir una moció en la qual, en un dels seus punts aprovats per unanimitat, s'incideix en la necessitat de canviar el sistema d'elecció dels membres del consell de direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). La moció, presentada pel PSC i que finalment va incloure esmenes i transaccions de Jxsí i Sí que es Pot, va veure aprovats per unanimitat quatre dels seus cinc punts, si bé es va estirar l'últim punt que instava a analitzar la «pluralitat de continguts i ponderació en la diversitat de veus» en els programes dels canals de la CCMA, «especialment als espais de tertúlia».

La Cambra va aprovar instar el Govern que, en base al nou marc que estableixin els pressupostos del 2016, treballi per acordar, en el termini de tres mesos, un nou contracte programa amb la CCMA que «tingui en compte l'estabilitat financera i la viabilitat econòmica» de l'organisme. Un nou contracte programa que haurà d'especificar els objectius concrets i els instruments per al compliment de totes les missions de servei públic establerts a la Llei de la CCMA.

Finalment, el nou contracte haurà de desenvolupar-se amb el «màxim nivell d'acord i consens» amb els representants dels comitès d'empresa de TV3 i Catalunya Ràdio en els temes que afectin l'equiparació de plantilles i projecte de confluència de redaccions. També en referència als recents nomenaments de l'estructura executiva de la CCMA, el Parlament insta el Govern a «complir el que determina la Llei d'Igualtat d'homes i dones, quant a la paritat dels seus membres».

El text aprovat també «constata la conveniència de prendre les iniciatives legislatives que calguin» per reformar les lleis de la CCMA i del CAC, amb l'objectiu de «revertir el sistema d'elecció per majoria absoluta a segona votació i mantenir els preceptes originals, en què es preveu únicament l'elecció per majoria de dos terços de la Cambra, així com que els seus membres l'hagin de signar un mínim de tres grups».

La pluralitat queda a l'aire

En la votació d'ahir, va ser rebutjat el punt que instava el CAC a introduir «nous barems per a la qualificació de la pluralitat més enllà del criteri estadístic i quantitatiu». Així, el PSC volia emplaçar a «analitzar la pluralitat de continguts, la ponderació en la diversitat de veus i l'equanimitat a la resta de programes que s'emetin en els canals de la CCMA, especialment en els espais de tertúlia». Aquest punt va rebre 61 vots a favor (C's, PSC, PPC, SíQueEsPot i un diputat de la CUP), per 67 vots en contra (JxSí i cinc diputats de la CUP), mentre que tres diputats més de la CUP es van abstenir.