El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar ahir incoar un expedient sancionador al prestador de serveis de comunicació audiovisual Xarxa de Serveis i Comunicacions 2014, SL, que emet sota la marca comercial El Punt Avui TV, per no emetre prou programació de proximitat. Segons va informar ahir aquest organisme, l'actuació d'ofici es va iniciar després de comprovar que el canal de televisió de la demarcació de Barcelona no complia, eventualment, l'obligació d'emetre les hores setmanals de programació de proximitat acordades en ser adjudicada la llicència. En concret, es van analitzar els continguts emesos entre el 21 i el 27 d'abril de 2015

Segons recorda el?CAC, l'eventual incompliment de l'obligació d'emetre un nombre determinat d'hores setmanals de programació de proximitat seria constitutiu d'una infracció greu, d'acord amb la lletra i de l'article 133 de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya (LCA). La normativa preveu que les infraccions greus són sancionades amb una multa des de 12.001 euros fins a 90.000 euros.

El 16 de març el CAC va obrir un període d'informació prèvia per tal de donar audiència al prestador Xarxa de Serveis de Comunicació 2014, SL. L'11 d'abril l'empresa va lliurar al Consell un escrit en el qual va al·legar que l'incompliment es va produir per circums?tàncies alienes a la voluntat del prestador i que l'esforç econòmic per emetre la programació de proximitat en aquella setmana hauria posat en perill la continuïtat del conjunt del projecte.

En l'escrit, l'empresa va afegir que a partir del mes d'abril el prestador havia modificat la seva programació fins a complir amb el compromís particular d'emissió de programació de proximitat.

Amnèsia informativa?

En un altre punt, el Consell va rebutjar -gràcies al vot de qualitat del president per trencar l'empat a tres- que l'entrevista a Carles Sastre en el programa Més 324 del 16 de desembre de 2015 vulnerés la normativa audiovisual catalana. La polèmica es va desfermar arran de la manera en la qual el presentador del programa, Xavier Grasset, va presentar l'entrevistat.

El director i conductor es va referir a Sastre com un «pres polític» i «militant històric de l'independentisme». No obstant això, va obviar una condemna per pertinença a banda armada, així com la seva implicació en l'assassinat de l'empresari Josep Maria Bultó. El?CAC, però, considera que el presentador del programa de la televisió pública no va vulnerar en cap moment el principi de veracitat.