Els tres joves bascos als quals l'organització de la gala d'Eurovisió 2016 celebrada el passat dissabte a Estocolm els va prendre la ikurriña van assegurar ahir que van sentir «ràbia» i «impotència», encara que van explicar que finalment tot va quedar en un «error» i que han rebut les disculpes de l'organització d'aquest esdeveniment. L'ambaixada espanyola a Suècia a través del seu compte oficial a Twitter va informar ahir de la presentació d'una reclamació davant els responsables d'Eurovisió 2016 per aquest incident.

En declaracions a Efe, un d'aquests joves, resident a Vitòria, va explicar ahir que el succés es va produir a l'interior del Globen Arena, uns 15 o 20 minuts després que hagués començat el certamen, quan un membre de la seguretat li va demanar que es tragués la ikurriña que portava penjada al coll i ell va accedir. No obstant això, els tres amics, dos d'ells procedents de la capital alabesa i l'altre de Bilbao van fer onejar una altra ikurriña pel que de nou es va acostar un membre de seguretat dient-los que havien de sortir de l'estadi. Davant la seva negativa, els tres joves van ser portats a una zona apartada.

Segons va relatar, els tres van mostrar als efectius de seguretat informació extreta del web oficial d'Eurovisió en la qual s'indicava que les banderes regionals dels països participants podien exhibir-se a la gala. Tot i això, els membres de seguretat es van mantenir en la seva posició i es va produir un forcejament per intentar treurel's la ikurriña, que finalment els tres joves van lliurar. El jove es va posar-se en contacte en aquell moment amb l'Ambaixada d'Espanya a Suècia, que va contactar amb el cònsol espanyol, present en el Globen Arena.

El representant diplomàtic va gestionar la reclamació en el lloc i els joves van poder parlar amb el cap de seguretat del recinte. «Al final vam aconseguir que ens tornessin la bandera», va explicar el jove, que va assegurar que des de l'organització van reconèixer que «havia estat un error» i que van poder exhibir la ikurriña durant la resta de la gala.