Miguel De la Quadra-Salcedo, mort ahir a la matinada als 84 anys, era més que un aventurer. Portava el periodisme a les venes. Era un apassionat de l'Amazones, d'Amèrica, un llibre obert i sense numeració, perquè les seves converses no tenien fi, i aquesta passió la va transmetre a milers de joves que van participar en el seu gran projecte, la Ruta Quetzal. Nascut a Madrid el 30 d'abril de 1932, es va instal·lar des de molt petit amb la seva família a Pamplona, ??on va estudiar la carrera de perit agrícola i va destacar en l'atletisme. Enrolat en la secció d'atletisme del Reial Madrid, va aconseguir fins a nou medalles en campionats d'Espanya, en llançament de disc, de pes i de martell, i el 1957 va batre el rècord mundial en llançament de javelina que, no obstant això, més tard va quedar anul·lat per un canvi en el reglament.

El 1960, després de participar en els Jocs Olímpics de Roma, va abandonar l'esport de competició i va provar sort fent de guia turístic a l'Amazones. El 1963 va tornar a Espanya, per treballar com a reporter per a Televisió Espanyola, cobrint diversos conflictes bèl·lics, entre els quals la guerra del?Congo, on per la seva feina va ser empresonat uns dies. La seva faceta de reporter va continuar en la dècada dels 70, entrevistant personatges de la talla de Pablo Neruda, Gandhi, Salvador Allende, Yassir Arafat i el Dalai Lama, convertint-se en un dels rostres més coneguts de la televisió.

El 1979, per suggeriment del rei Joan Carles i amb l'objectiu de consolidar els fonaments de la Comunitat Iberoamericana entre la joventut, va realitzar la seva primera expedició per l'Amazones, projecte que va reprendre amb la celebració d'un viatge anual des de 1985. Fomentar el coneixement de la història compartida a banda i banda de l'Atlàntic va ser l'objectiu de América-92 i Aventura-92, gènesi de la Ruta Quetzal que va iniciar el 1993, resseguint les rutes de Cristòfor Colom i que compta amb uns 300 joves en cada edició.

Van ser nombroses les reaccions que al llarg d'ahir van expressar un record per De la Quadra-Salcedo. Manuel Campo Vidal, president de l'Academia de las Ciencias y las Artes de Televisión, va definir-lo, en un comunicat, com «una llegenda de la televisió que va dignificar la professió». Per a Campo Vidal, la carrera professional d'aquest reporter, que va rebre el Premi Tota una Vida, ha estat «un referent admirable com a guia per als joves periodistes», i va afegir que «en el seu treball hi havia innovació, valentia, contacte amb els exclosos, aventura i rigor».

També els Reis van lamentar la desaparició de De la Quadra-Salcedo. Felip i Letícia van enviar un telegrama de condol a la seva família en el qual expressen el seu condol per la mort de De la Quadra-Salcedo. També el president Mariano?Rajoy, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, o el líder de Ciutadans,?Albert Rivera, van expressar el seu condol, lloant la seva figura en l'esport, la divulgació i el periodisme.

Finalment, el Consell de Ministres va aprovar ahir mateix concedir-li a De la Quadra Sacedo, a títol pòstum, la Gran Creu d'Alfons X el Savi.