El programa 30 minuts estrena aquesta nit Desarmar Estat Islàmic (21.55 h, Tv3), un nou reportatge de la periodista figuerenca Anna Teixidor, amb Marc Faro i Joan Albert Lluch, que dóna continuïtat a A la recerca del Paradís, emès l'any passat. En aquest cas, el treball se centra especialment en les experiències de prevenció de la radicalització i de la desradicalització gihadista en països com Dinamarca i Anglaterra.

Darrere la mobilització de més de 5.000 europeus que s'han desplaçat a Síria i a l'Iraq hi ha la història de molts musulmans i conversos que s'han deixat seduir a través de les eines de captació, semblants a les d'una secta, que han utilitzat els reclutadors d'Estat Islàmic. Els autors del reportatge han aconseguit localitzar una de les primeres famílies que hauria sortit de Catalunya per afegir-se a Estat Islàmic. Així mateix, a partir d'alguns casos individuals, es mostra el periple d'aquells que s'hi han sentit atrets, però també es dóna veu als que s'hi han oposat i han lluitat en contra del discurs gihadista.

Desarmar EstatIslàmic aporta el testimoni del danès Morten Storm, que de musulmà convertit va passar a ser radical i, finalment, va treballar d'espia per als serveis secrets del seu país, dels anglesos i de la CIA. El seu testimoni, que ha fet la volta al món, aporta un altre punt de vista sobre quina resposta ha de donar Europa als retornats de Síria i l'Iraq. En aquest sentit, el reportatge dóna a conèixer els programes de desradicalització que s'estan duent a terme a Anglaterra i a Dinamarca. Uns programes que, de moment, ni tan sols s'han plantejat a Espanya, encara que des de fa un any s'està dissenyant com prevenir la radicalització.

Les experiències d'Anglaterra i Dinamarca constaten que aquest fenomen és molt més complex del que pot semblar aparentment i que cada país ha d'actuar segons el seu context econòmic, social i cultural.