Històricament s'ha associat la transsexualitat al món dels adults, però cada cop hi ha més nens i nenes que, ja de ben petits, expliciten clarament la seva disconformitat amb el gènere que se'ls va assignar en néixer. Alguns d'aquests menors fan, en edats molt primerenques, el trànsit social per viure d'acord amb el gènere amb el qual s'identifiquen. Tots ells formen part d'una "nova generació trans".

El documental Trànsit, menors transsexuals s'endinsa en la realitat d'aquests menors trans a través del relat en primera persona de quatre casos. Són en David (6 anys), l'Estel (11 anys), la Raquel (14 anys) i en Mario (17 anys). Uns testimonis impactants que ens permeten entendre les vivències d'aquests nens i nenes abans i després de fer el trànsit i els difícils processos d'acceptació que, sovint, viuen els seus pares.

El cas de la Marta, de 23 anys, és diferent del d'aquests menors. Ella va viure com un noi fins als 18 anys, però ara fa una vida totalment normalitzada com a noia. S'ha fet una vaginoplàstia i diu que ara se sent una dona completa. Només té un desig: trobar un home que l'estimi i poder formar un família.

Però la realitat trans és molt més àmplia. No tothom s'identifica amb el gènere masculí o femení. És el cas del Noa, l'Àlex i el Daniel, tres membres del col·lectiu Joves Trans de Barcelona que no es reconeixen ni com a homes ni com a dones i que reivindiquen superar aquest binarisme de gènere.

En la darrera emissió del reportatge Trànsit, menors transexuals, Tv3 va decidir excloure el testimoni d'aquest col·lectiu de joves, en no adeqüar-se amb el contingut i format del programa. Així, Joves Trans de Barcelona van iniciar una campanya virtual a través d'un vídeocomunicat en què denunciaven que TV3 havia silenciat la seva situació i la de totes les persones trans no binàries.

Aquesta nit el programa 30 Minuts projectarà finalment les entrevistes realitzades a l'Àlex, en Noa i en Daniel, i per això adopta un format especial de gairebé una hora de durada.