La Comissió Europea (CE) va decidir ahir que la compensació atorgada per Espanya a empreses privades de radiodifusió en el període de transició dels senyals analògics a digitals violen les normes de la Unió Europea (UE). L'ajuda econòmica tenia l'objectiu de compensar els costos de l'obligació de transmetre de forma simultània pel senyal analògic i el digital.

"L'ajuda va en contra del principi de neutralitat tecnològica i no és necessària ni proporcionada", va afirmar la comissària de Competència, Margrethe Vestager. La CE considera que la mesura afavoria "selectivament" els operadors de TDT "en detriment d'organismes de radiodifusió i operadors de plataformes alternatives" per la qual cosa "falsejava la competència al mercat únic". En un comunicat, la CE argumenta que "l'ajuda concedida ha de ser proporcionada als objectius" i "ser tecnològicament neutra, és a dir, que la subvenció ha d'estar oberta a tots els operadors".

"La recerca de la Comissió va confirmar que el suport d'Espanya per a la transició de la televisió analògica a la digital solament es va oferir a les emissores de televisió digital terrestre (TDT) en detriment d'altres plataformes, com les de satèl·lit, cable o televisió a través del Protocol d'Internet (IPTV)", apunta. Segons la CE, Espanya "no va justificar adequadament" les raons per les quals no s'aplicaria el principi de neutralitat tecnològica.

La CE també destaca que Espanya "tampoc va poder demostrar que fos necessària una ajuda pública a la reassignació de freqüències per garantir la correcta transició de l'emissió analògica a la digital". "Al contrari, la Comissió va constatar que les empreses privades de radiodifusió haurien garantit l'emissió simultània en qualsevol cas, a fi de no perdre espectadors", afegeix.

No obstant això, la mesura, notificada per les autoritats espanyoles el 2011, no ha arribat a tenir efecte ja que Espanya ha conclòs ja el canvi de freqüència i els organismes privats han garantit i finançat l'emissió simultània per pròpia iniciativa.

La decisió solament afecta els organismes privats de radiodifusió, atès que Espanya va retirar la part de la notificació relativa als organismes públics, ja que se'ls havia compensat per la seva missió com a prestataris d'un servei públic.

La CE conclou així una investigació que va iniciar el 2012 i va restar oberta fins ahir.