Televisió Espanyola viatjarà en la seva nova aposta de ficció La sonata del silencio, fins al Madrid dels anys 40, una societat masclista que obligava les dones a viure a l'ombra dels homes i que titllava aquelles que es rebel·laven de «boges i indecents».

En aquest context, Marta Etura interpreta una dona (Marta) que es veu obligada a treballar per tirar endavant la seva filla (Claudia Traisac) quan cau malalt el seu marit (Daniel Grau), que viu la situació com «una humiliació».

Marta s'enfrontarà també a les murmuracions del seu entorn, que imposa a les dones unes normes socials i morals molt severes i també haurà de superar la gelosia de Rafael (Eduardo Noriega), el millor amic del seu marit, però ?enamorat en secret d'ella.

Amb aquestes premisses, La sonata del silencio, basada en la novel·la homònima de Paloma Sánchez-Garnica, construeix una història «atrevida» que «no solament és un melodrama, ni una sèrie d'època», sinó que explica «la vida d'una escala de veïns en els anys 40 i té moltes trames: amor, enveges, gelosia, passions...». Així va resumir el director de ficció de TVE, Fernando López Puig, l'argument d'aquesta sèrie tancada de 9 capítols i encara sense data d'estrena, que «reivindica la dona».

La sonata del silencio, el primer capítol de la qual es va estrenar el passat dilluns a la nit en la jornada inaugural del VIII Festival de Televisió de Vitòria (FesTVal), és una «sèrie d'alta producció» en la qual s'ha cuidat la posada en escena i s'ha treballat en 150 decorats naturals, segons va destacar el seu director Iñaki Peñafiel.

De fet, el Madrid dels anys 40 es convertirà en un personatge més de la història. De la mateixa manera, la música (la protagonista va aparcar el seu somni de ser pianista per casar-se i ser mare) és un altre dels motors de la narració, en la qual s'entremesclen conegudes peces clàssiques amb composicions de creació pròpia.

L'autora de la novel·la va reconèixer que cedir els drets de la història li va suposar «un salt de fe», tot i que està «encantada amb el resultat perquè els seus personatges i històries estan» a la sèrie.

Marta Etura ha trobat en la seva homònima «un dels personatges més interessants» de la seva carrera.