El documental El viatge de l'Unai, dirigit pel fotògraf Andoni Canela, es va estrenar ahir al cinema Phenomena de Barcelona, mostrant al públic l'experiència de tota la família de Canela, que viu a Banyoles, al llarg de 100.000 quilòmetres per tot el món a la recerca d'animals emblemàtics i amenaçats.

Aquesta cinta és la peça central del projecte global de Canela Looking for the Wild (Buscant allò salvatge) amb el qual, acompa?nyat de la seva dona Meritxell i els seus fills, Unai i Amaia, retrata una sèrie d'animals amenaçats que «mantenen una convivència tensa amb l'ésser humà» i crida l'atenció sobre la necessitat de protegir-los, segons un comunicat fet públic ahir.

Tota la família durant quinze mesos va recórrer, en un «viatge d'aventura i descobriment de la naturalesa», tots els continents i ara mostra la seva experiència, en una pel·lícula, dirigida pel pare, amb guió de la mare, periodista i escriptora de literatura infantil, i del mateix Unai, que ara té dotze anys, i Julio Mazarico.

Segons el pare de l'Unai, si hi ha un animal «que reflecteix a la perfecció aquesta relació tensa és el llop». Precisament, per a l'Unai el millor d'aquest viatge de més de 100.000 quilòmetres (63.000 per l'aire, 36.000 per terra i 3.000 per aigua) va ser l'udol dels llops, «sobretot una vegada que vaig ser el primer que els va escoltar».

El pitjor de l'experiència, en canvi, van ser «les sangoneres de les selves de Tailàndia, que se'ns ficaven per tot arreu, se'ns enganxaven a les cames, i n'hi havia milions».

El nen va indicar que li agradaria tornar a tots els llocs visitats, però que el que més li ha agradat han estat «les muntanyes de la Patagònia i els manglars i les platges d'Austràlia, encara que també els deserts d'Àfrica i el delta d'Okavango».

Les set espècies d'animals fotografiats i seguits han estat el llop ibèric (Europa), el bisó americà (Amèrica del Nord), el puma de la Patagònia (Amèrica del Sud), el pingüí rei (Antàrtida), el cocodril d'aigua salada (Austràlia), el calau bicorne (Àsia) i l'elefant del desert (Àfrica).

La pel·lícula també es projectarà entre el 16 i el 22 de setembre als cinemes Méliès i s'emetrà per TV3 el dia 11 d'octubre a Sense Ficció.