Julian Brock, un estudiant alemany d'Història i de Filologia Hispànica, va donar dijous la gran sorpresa al concurs El gran dictat de TV3. Brock, de 28 anys, ha estudiat català a distància i només ha viscut sis mesos a Catalunya, durant un Erasmus que va fer a Lleida. Seguidor del programa, aquests dies és a Catalunya només per participar en el popular concurs de la televisió catalana que premia, sobretot, el coneixement de la llengua. Brock va explicar al programa que li feia "molta il·lusió" participar en el concurs i per això es va pagar el viatge de la seva butxaca.

Julian Brock és un noi que no deixarà indiferent cap català. Tal com explica al seu canal de Youtube, malgrat ser alemany, se sent "catalaníssim" i sent una gran passió per Catalunya, la seva gent i, sobretot, per la seva llengua. Tant és així que, en un dels seus vídeos, explica 5 raons per estimar el català com la fonètica, que crea paraules com "xiuxiueja", el fet que és una llengua molt bona per a la música i també per la consciència lingüística dels catalans.

També denuncia que pel sol fet que sigui estranger, els catalans li parlen en castellà. Tanmateix, diu estimar el paisatge català i la seva gent.

Brock només va viure 6 mesos a Catalunya, concretament fent un Erasmus a Lleida. Amb aquest temps i les seves classes a distància des del seu país, va aprendre el català a un gran nivell, tant com per aconseguir guanyar el programa El Gran Dictat de TV3. Brock no va poder reprimir les llàgrimes en acabar el concurs.

Diversitat territorial

El gran dictat ha iniciat una nova fase de càsting per trobar concursants de les varietats dialectals corresponents a la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, el País Valencià i les illes Balears. El concurs prepara quatre edicions especials dedicades cadascuna a un d'aquests territoris. Les persones seleccionades competiran amb parlants de la seva zona per endur-se a casa un premi de 1.000 euros. En aquests programes, els continguts de les proves tindran en compte les variants de cada parlar i recolliran aquelles paraules i expressions més habituals de cada territori. Amb aquests programes, El gran dictat continua commemorant els 7 anys en emissió.