Salvados inaugura temporada aquesta nit a La Sexta i ho fa amb Astral, el primer documental de Jordi Évole, centrat en la tragèdia humanitària dels refugiats sirians en aigües del Mediterrani i que es pot veure en cinemes, destinant-se la recaptació a l'ONG catalana Proactiva Open Arms. Évole es va embarcar amb els socorristes en un veler de luxe reconvertit en vaixell de rescat, amb la missió d'obrir els ulls als espectadors sobre un drama més proper del que es pensa.

Astral, que en l'última setmana s'ha projectat en diverses sales de cinema d'arreu d'Espanya, donarà el tret de sortida a una nova etapa dels nou anys del programa, que s'allunyarà del contingut polític, sense oblidar-se, no obstant, dels temes socials.

"El que passa a la Mediterrània ho veiem amb distància, pensem que és una cosa que mai ens tocarà", afirma Évole en una nota de premsa del grup Atresmedia. "Una de les missions del periodisme és intentar canviar les coses i si podem fer-ho a través d'aquest documental, crec que haurem aconseguit l'objectiu", apunta el periodista català, que segueix sense entendre la passivitat de la Unió Europea en aquest drama humà.

"Les imatges romanen a la retina de la gent, però el record no és suficient per actuar. Crec que necessitem una reacció de la ciutadania per aconseguir que els governs canviïn les seves polítiques", sentencia el director de Salvados.

En la seva opinió, el cost per fer front al drama dels refugiats no és massa elevat: "Crec que acollir aquests refugiats tampoc suposarà que perdem el nostre benestar; malgrat aquest missatge xenòfob que alguns han aconseguit que cali".

Finalment, Évole confessa que, al vaixell, va tenir la necessitat de "fer-se fort" per "no barrejar sentiments i intentar reflectir l'experiència amb la màxima naturalitat i sobrietat".