Uns nuvis forçats surten de la capella de Santa Àgata. Una pila de fusta coronada per una desena de cadàvers és la decoració macabra de la plaça del Rei. Uns flagel·lats hi passegen sense rumb. El barri Gòtic de Barcelona ha viatjat durant uns dies al segle XIV envaït per l'equip de rodatge de La catedral del mar per convertir-se en una atracció més dels milers de turistes que s'hi passegen.

La coproducció de TV3, Diagonal TV i Antena 3 amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya La catedral de mar, dirigida per Jordi Frades, roda aquests dies a Barcelona. Amb els actors Aitor Luna, Michelle Jenner, Silvia Abascal, Pablo Derqui, Críspulo Cabezas, Andrea Duro, Ginés García Millán, Nathalie Pozas i Eva Rufo, entre d'altres, trepitjant les llambordes del barri Gòtic i més de 400 figurants, es treballa sense descans per convertir el llibre d'Ildefonso Falcones en una ambiciosa ficció històrica televisiva de 8 capítols de 50 minuts de durada.

Els mitjans han pogut estar presents en algunes de les escenes que s'hi estan rodant aquests dies. L'Arnau sortint de la capella de santa Àgata amb la seva nova esposa, Elionor. «Ella és noble i la casen amb la filla d'un serf, amb un vassall. I no és perquè s'hagin enamorat, és per ordre del rei. Una boda feliç no és», explica Silvia Abascal, que dóna vida a Elionor. L'actriu destaca la feina que suposa una sèrie d'aquesta mida: «Hi ha molt de treball. No és una sèrie tranquil·la d'interiors, no. Aquí cada dia hi ha un munt de figuració... i vinga matinar». Aitor Luna és qui posa el rostre al protagonista, el bastaix Arnau Estanyol. «Un salvador, un home amb valors, amb codi ètic, molt honest», el defineix l'actor.

Michelle Jenner interpreta Mar, la fillola d'Arnau. El seu personatge, per l'època en què es troba, té uns moment complicats però l'actriu el defineix com «el més lluminós de la sèrie». Jenner, que es va tornar a llegir el llibre quan li van donar el paper, ha mirat de «quedar-me amb el que li va transmetre el personatge».

Joan Bas i Jaume Banacolocha, productors executius de Diagonal TV, estan segurs que els lectors reconeixeran el llibre que han llegit malgrat que s'han reduït algunes coses i s'han adaptat personatges. Ildefonso Falcones ha llegit el guió i no ha posat gaires pegues. «Té clar que és una adaptació i que són dos mitjans diferents», aclareixen. No obstant això, el 90% és tal com surt a la novel·la, les mateixes coses en el mateix ordre.