TV3 presenta «Canvi de plans», un espai didàctic sobre La Marató d'aquest any

?A través de testimonis es coneixerà què són l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

26.11.2016 | 00:02
Un dels testimonis del programa.

n Cada vegada queda menys per a la gala de La Marató de TV3. És per aquest motiu que avui la cadena pública presenta, a les 20:05, Canvi de plans, un especial de 18 minuts de durada on s'explica què són l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, a través de testimonis i d'explicacions mèdiques senzilles. El videoescoles de La Marató és un espai divulgatiu que pretén sensibilitzar els alumnes d'ESO sobre aquestes malalties. A Canvi de plans es coneixerà l'Eduard, un jove de 21 anys a qui la vida li va canviar d'un dia per l'altre, quan va tenir un ictus hemorràgic molt greu, fa 5 anys. Va estar a punt de morir, però, gràcies a un seguit d'operacions, al seu esperit de superació i a la seva família, l'Eduard se n'està sortint, tot i que té seqüeles importants. Ara està estudiant Dret.

La Núria, de 9 anys, va tenir un ictus quan en tenia 4, a conseqüència del qual va tenir una hemiplegia a la banda dreta del cos que li va afectar la cama, el braç i la mà. La Núria vol ser dibuixant.

L'Alba, de 27 anys, va tenir un accident de moto el mateix dia que feia la Selectivitat. A conseqüència de la lesió va quedar tetraplègica. D'espatlles en avall no pot fer cap moviment, però, malgrat això, l'Alba ha fet dues carreres i ha treballat per a diverses empreses. És una jove lluitadora que somia viatjar i independitzar-se.

L'ictus és una de les tres malalties més letals del món, al costat del càncer i les malalties cardiovasculars. A Catalunya és la primera causa de mort en dones i la tercera en els homes. L'ictus pot afectar també els nens i els joves i passa quan s'interromp el subministrament de sang en una part del cervell. Les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques passen quan es rep un fort cop al crani o a la columna vertebral a conseqüència d'un accident.

L'actor Marc Rodríguez del Crackòvia farà d'amfitrió del doctor Joan Montaner, neuròleg i cap de recerca de Malalties Neurovasculars de la Vall d'Hebron de Barcelona. El doctor Montaner explicarà de manera clara com arriben l'ictus i les lesions medul·lars cerebrals i traumàtiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema