A excepció d'Alemanya, on la cancellera Angela Merkel comença a pagar políticament la seva generositat en l'acollida de l'èxode sirià, i Itàlia, sola davant l'arribada massiva de refugiats, la resta dels països europeus s'ha mostrat incapaç d'abordar la crisi humanitària generada pel conflicte sirià. S'imposa el tancament de fronteres, la falta de compliment dels compromisos adoptats, l'absència de solidaritat comunitària... La inexistència d'una política d'acollida clara obliga centenars de milers de persones a aventurar-se pel seu compte i a posar en risc la seva vida.

Enmig del gran desconcert europeu, el Canadà ha posat en marxa un model que ja ha permès l'arribada al país d'uns 35.000 sirians. El govern del jove primer ministre liberal Justin Trudeau va decidir enviar uns 600 funcionaris als camps de refugiats massificats del Líban, Turquia i Jordània per organitzar l'acollida al Canadà.

El reportatge Benvinguts al Canadà, que el programa 30 minuts estrena aquesta nit a TV3, recull els casos d'Abdou, Raiss, Elada o Feras, refugiats que han pogut refer la vida lluny de les bombes.