Cinc exresponsables de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) van presentar ahir un manifest en què demanen als representants polítics catalans que augmentin el pressupost d'aquest organisme i «compleixin el mandat de nomenar nous gestors que no responguin a equilibris partidistes». El director de TVC del 1989 al 1995, Jaume Ferrús; l'exconseller de Cultura i conseller de la CCRTV l'any 2000 Joan Manuel Tresserras; el director general de la CCRTV del 2000 al 2002, Miquel Puig; el director general de la CCRTV del 2004 al 2008, Joan Majó, i el president de la CCMA del 2010 al 2012, Enric Marín, signen el manifest titulat «El CCMA que Catalunya necessita», que es va presentar ahir a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya de Barcelona.

L'esmentat text alerta del deteriorament que ha patit el sector audiovisual català els últims anys, a causa «en part de la crisi» i en part «del bloqueig de decisions fonamentals per part de la CCMA, en un moment decisiu» a causa de la transformació tecnològica del sector. «És necessari actuar amb urgència -va assenyalar Enric Marín-, perquè d'una altra manera la situació de decadència per la qual estem travessant pot convertir-se en crònica».

Els signants es van referir diverses vegades al Llibre Blanc de l'Audiovisual que va presentar recentment el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i que indicava que la CCMA necessitava un increment de l'aportació pública de 137 milions d'euros anuals. Segons Jaume Ferrús, aquest document és «un bon diagnòstic» de la situació del sector, «que compara Catalunya amb altres països de dimensions semblants i ofereix solucions». Joan Majó va afegir que la CCMA «ha d'adaptar-se a les noves tecnologies» i per a això necessita «un lideratge fort i el suport dels treballadors».

Aquest lideratge és impossible «sense la despolitització» dels mitjans públics, segons Tresserras, que va subratllar el caràcter polític del document, però ha aclarit que no respon a cap nomenament concret, ja que estava redactat abans dels últims canvis en la direcció de TV3. Ferrús va subratllar que els signants són exresponsables que han exercit el seu càrrec en diferents èpoques i ha conclòs: «si nosaltres hem pogut posar-nos d'acord en unes bases genèriques que salvaguardin el servei públic, crec que els nostres polítics també poden fer-ho».