Davant d'un cas de corrupció, denunciaríeu o miraríeu cap a un altre costat? El programa 30 minuts reflexiona avui sobre aquesta qüestió amb l'estrena del reportatge Herois, un treball de producció pròpia, en el qual es presenten set casos de persones que, per haver denunciat activitats presumptament il·legals -amb malversació de diner públic- o haver-s'hi oposat, ho han pagat molt car.

La corrupció ja s'ha convertit en la segona causa de preocupació dels espanyols -només superada per l'atur-, segons l'última enquesta del CIS, el Centre d'Investigacions Sociològiques, del govern espanyol. Aquests dies s'estan veient els judicis dels grans casos de corrupció dels últims temps: Palau, Pretòria, Gürtel..., i cada dia n'esclaten de nous, com el de l'operació Lezo.

Però, davant d'un cas de corrupció, què s'ha de fer? Denunciar-ho? Enfrontar-se amb els companys o superiors? Quines conseqüències comporta? A Herois s'expliquen les històries de persones que van decidir no ser còmplices de presumptes casos de corrupció i ho van denunciar o, simplement, es van negar a participar en activitats que consideraven il·legals i immorals. I no ho van fer, com ells mateixos expliquen, per «quixotisme» o per ser especialment valents, sinó perquè consideraven que era la seva obligació, la manera de fer bé la seva feina.

En tots els casos, la seva acció els ha comportat l'aïllament, l'assetjament laboral, veure's immersos en inacabables processos judicials i, en molts casos, fins i tot, perdre la feina.