Dins del projecte Immersive Accessibility, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i i2Cat, i la participació activa del Gran Teatre del Liceu, enregistrarà l'òpera Roméo et Juliette al Liceu de Barcelona en format d'àudio i vídeo immersius 360º. L'objectiu és crear un producte interactiu, en què l'espectador podrà escollir entre la realització de televisió clàssica i la visualització en paral·lel des de diferents punts de vista immersius que el teletransportaran a diferents punts a dins i fora de l'escenari.

La gravació, que es durà a terme avui dissabte durant l'assaig general, servirà també per fer proves -dins del projecte H2020 ImAC (Immersive Accessibility)- dels requisits d'accessibilitat definits per usuaris, com la subtitulació i l'audiodescripció en entorns immersius. Abans de l'enregistrament, s'ha fet un treball de preparació intens per definir la intervenció tecnològica i obtenir una gravació interessant, que posi de relleu els reptes tant tecnològics com de gravació d'imatge i so, així com la realització del vídeo omnidireccional en enregistraments d'espectacles en viu.

L'obra de Shakespeare Romeo i Julieta és la història d'amor més cèlebre de la literatura i Charles Gounod, un dels grans representants del drama líric francès, la va convertir en una òpera molt fidel a la tragèdia original. L'òpera torna a l'escenari del Gran Teatre del Liceu després de 32 anys d'absència, i ho fa dirigida per Josep Pons, coprotagonitzada per Saimir Pirgu i Aida Garifullina, i en coproducció amb The Santa Fe Opera. El muntatge de Stephen Lawless situa l'acció original en el context de la Guerra Civil dels Estats Units (1861-1865). Els amants viuen en un clàssic marc mortuori, com una prefiguració que condicionarà fatalment el seu destí des de l'inici del seu enamorament.

El projecte Immersive Accessibility es va iniciar a l'octubre explora nous mètodes d'implementació de serveis d'accessibilitat (subtítols, audiodescripció, àudio i subtítols, llenguatge de signes i interfícies accessibles) en entorns immersius de vídeo 360º. El projecte té una durada de 30 mesos.