El programa Sense ficció estrena aquesta nit, a partir de les 22.50 h, Ciutats a contrallum, una coproducció de TV3 que ha estat recentment guardonada als Premis India Catalina amb el premi a millor documental per a televisió i el premi a millor editor. Aquest treball, dirigit per Francesc Relea, és un viatge cap a l'esperança a través d'una història de ciutats i ciutadans admirables que intenten superar les conseqüències del fanatisme. El passat va estar marcat pel la violència del narcoterrorisme a Medellín, el setge a Sarajevo, el camp de batalla de Beirut i el genocidi de Kigali i Ruanda.

Al doccumental s'hi pot veure la transformació d'aquestes ciutats a través d'alguns dels seus habitants i, a més, descobreix que hi ha molt més que un canvi de cara. Les històries dels protagonistes serveixen d'exemple de la capacitat de l'ésser humà de superar obstacles i de renéixer amb més força, més vitalitat i més optimisme. El hip-hop a Medellín, el cinema a Sarajevo, la marató a Beirut, i el ciclisme a Kigali són molt més que activitats lúdiques. Avui són instruments del mapa urbà, que es dibuixa en els nous temps de pau.

Ciutats a contrallum és l'últim llargmetratge documental de Francesc Relea, que també va dirigir Serrat i Sabina. El símbol i el 'cuate'. El director torna a Medellín, Sarajevo, Beirut i Kigali, ciutats que va descobrir en situació de conflicte fa vint anys, quan era corresponsal del diari El País.