El director italià Erik Gandini s'endinsa en un documental en l'estil de vida dels ciutadans de Suècia, una nació amb els més alts índexs de desenvolupament del món. El documental reflexiona amb sentit de l'humor sobre la població sueca.

«La teoria sueca de l'amor» parteix del tòpic que defineix Suècia com un model de societat perfecta i amb una qualitat de vida altíssima. Tot i aquesta situació, cada cop hi ha més mares solteres que tenen fills amb inseminació artificial i el nombre de gent gran que mor sola augmenta cada any.

El documental fa una crítica al sistema de valors que es va instaurar als anys 70. Aquesta teoria sueca de l'amor es basava en «la independència fonamental entre les persones». Així doncs, l'estat suec es va proposar construir la societat on «cada persona sigui considerada com un individu independent». En aquest model de societat el paper de l'Estat és garantir les condicions socials i econòmiques que permetin la plena independència de l'individu. El país nòrdic es va convertir d'aquesta manera en un paradís de l'estat del benestar i la igualtat entre dones i homes.

Suècia és vista internacionalment com «una societat perfecta» i un model a seguir. No obstant això, aquesta independència pot provocar una insatisfacció.

La fórmula sueca permetia a les dones procrear gràcies a donants d'esperma, els fills podien emancipar-se ben aviat i la gent gran vivia més feliç en residències. El documental reflexiona sobre si val la pena assumir l'aïllament i la soledat per tenir una vida plenament independent. En el moment de la gravació del documental, milions de suecs no formaven part de cap família i vivien i morien sols. L'Estat els cobria totes les necessitats bàsiques, però el documental es preguntava qui els donava afecte, felicitat o eines per poder-se relacionar.

«La teoria sueca de l'amor» es podrà veure a partir de le 22.50 h a TV3. Despés de la seva emissió també es podrà veure per internet durant trenta dies.