La cerimònia, que incloïa l'ordenació i la presa de possessió, va començar amb la rebuda, a càrrec del Capítol i el Consell de Consultors, del bisbe electe Francesc Pardo a la porta principal de la Catedral. El bisbe anava acompa?nyat del nunci del Vaticà a Espanya i Andorra, Manuel Monteiro de Castro; el vicari general, Lluís Suñer; i el prevere gironí Jordi Callejón. Abans d'entrar a la Seu, el degà capitular, Jaume Julià, li va oferir la Veracreu. Francesc Pardo, a l'interior del recinte, va ser rebut amb aplaudiments. La visita al Santíssim, a la capella conventual, i l'accés a la capella de l'Esperança per revestir-se amb els ornaments litúrgics, va ser l'avantsala de la cerimònia litúrgica.

Igual que en la cerimònia de comiat del bisbe Carles Soler, el vicari general de la diòcesi, Lluís Suñer, va fer el parlament inicial a manera d'amfitrió. De les seves paraules, va destacar que els episcopats dels bisbes Jaume Camprodon i Carles Soler "han ajudat a fer que la nostra Església local anés per camins més evangèlics" i començar el mil·lenni "amb fidelitat al que Jesús demana i ens exigeix". El context: "una societat plural i diversificada".

L'acte d'ordenació es va iniciar amb la presentació de l'escollit per després divulgar el mandat apostòlic, apartat que va ser a càrrec de Jordi Callejón. Els bisbes consagrants van ser l'abans esmentat Manuel Monteiro de Castro, l'arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), Jaume Pujol; i el bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses. El nunci va llegir l'homilia abans de començar el ritual d'ordenació, en què Pardo es va prostrar a terra començant el cant lletànic abans de la imposició de les mans i la pregària. Francesc Pardo, que havia estat interrogat sobre la fe i les disposicions per a l'exercici del ministeri episcopal, va prendre possessió de la càtedra episcopal -la cadira de Carlemany- després de la unció del cap i lliurament del llibre dels evangelis i de les insígnies, que són l'anell, la mitra i el bàcul.

Relleu

A partir d'aquí, la cerimònia va ser presidida pel bisbe Pardo. En el marc del Dia del Domund, que se celebrava ahir, la col·lecta va anar destinada a la tasca dels missioners. La part final de la cerimònia va estar marcada per l'al·locució que va fer el nou bisbe de Girona als diocesans, dintre dels Ritus Conclusius i juntament amb l'Himne d'Acció de Gràcies i la Benedicció. L'ordenació i presa de possessió va acabar amb la processó, cap a la sagristia, dels bisbes i capellans concelebrants, alhora que Pardo va restar a peu de presbiteri, des d'on va rebre la salutació de les autoritats i, després, dels fidels.