L'àrea metropolitana de Barcelona suma un total de més de 2.141 milions d'euros respecte als 3.406 que estipulen els comptes de la Generalitat per al 2009. D'aquesta forma, amb el Barcelonès al capdavant amb 1.619 milions, seguida del Baix llobregat amb 240, el Vallès Occidental amb 219 i el Maresme amb 62 sumen el 62,9% de les inversions territorialitzades de la Generalitat. El pressupost té un caracter centralista i manté un nivell d'inversió que prioritza especialment Barcelona i la seva corona.

La Generalitat veurà com augmenta el seu deute fins al 9,4% del PIB per cobrir el dèficit en el qual incorrerà l'Administració catalana per mantenir la despesa social i la inversió pública en un pressupost de 2009 que el conseller d'Economia, Antoni Castells, va definir ahir com "marcat per la crisi".

"Hem d'evitar que l'impacte immediat de la crisi sigui excessivament negatiu, en termes de caiguda de l'activitat econòmica, i hem d'intentar que el temps d'impacte sigui el menor possible, per això són molt importants les polítiques de protecció social i d'impuls de l'economia", va justificar el conseller a la presentació al Parlament dels Pressupostos catalans.

Però això elevarà el deute de la Generalitat el 2009 a un saldo de 21.034 milions, un 18% més que en l'any anterior i que suposa el 9,4% del PIB català. En termes de deute net previst per a l'exercici de 2009, aquesta xifra es col·locarà en 3.222 milions, un 47% més que l'assumida en l'any 2008.

Aquest endeutament servirà per cobrir el dèficit que preveu la Generalitat per a 2009 que augmentarà fins als 2.127 milions d'euros, l'equivalent a l'1% del producte interior brut (PIB) i el límit autoritzat per la llei.

"La liquidació del pressupost de 2008 també es farà amb dèficit i amb un dèficit molt important", va reconèixer Castells en la roda de premsa d'avui. "Ara hem d'actuar amb més determinació si és possible i per això el conjunt de la despesa dels Pressupostos creix per damunt del PIB nominal", va assegurar Castells.

Castells va mantindre ahir que la inversió pública es col·loca en 5.494 milions d'euros, un "rècord històric" i ha afegit que l'Institut Català de Finances (ICF) farà un gran esforç per dotar de liquiditat al sistema empresarial.

El diputat de CiU al Parlament Antoni Fernández Teixidó va afirmar ahir que el dèficit previst de 2.127 milions d'euros en els Pressupostos de la Generalitat per a 2009 no és creïble ja que a 30 de juny de 2008 el dèficit acumulat ja era de 3.119 milions d'euros. En roda de premsa després de conèixer el projecte de llei de Pressupostos de Generalitat , Teixidó va destacar: "generem un dèficit que no ens creiem. Algú pot creure que tancarem 2009 amb un dèficit de 2.127 milions d'euros quan el rècord històric és el que el mateix conseller va confessar a 30 de juny?".

Per la seva banda la portaveu del PP al Parlament, Carina Mejías, va criticar l'augment d'alts càrrecs en els Pressupostos. La portaveu del PP va explicar que en la Generalitat preveu un augment de sis nous alts càrrecs, passant de 236 a 242 i ha afegit: "en l'actual situació de crisi que viu el país no creiem que sigui oportú incrementar el nombre del personal de confiança del govern". També va criticar que el president, els consellers i els alts càrrecs del Govern "no només no s'han congelat el sou, sinó que se l'han augmentat".Segons dades del PP, el president passarà de cobrar 167.324 euros el 2008 als 169.446 el 2009, mentre que altres càrrecs com els consellers també veuen incrementat el seu sou de 126.121 euros a 127.737 euros.

Segons la Generalitat, el 2009 s'utilitzaran fins al límit permès les possibilitats de generar dèficit públic, que arribarà a representar un 1% del PIB.