L'exconseller de Treball, Ignasi Farreres; el que va ser la seva mà dreta, l'exsecretari general del departament, Josep Maria Servitje i l'empresari Víctor Manuel Lorenzo Acuña (excunyat del diputat d'Unió Josep Sánchez Llibre) s'enfrontaran a partir de dimarts a les acusacions de prevaricació, falsedat en document oficial, malversació de cabals públics i negociació prohibida a funcionaris.

El cas Farreres arriba a judici a la secció desena de l'Audiència de Barcelona -una vista que es preveu que duri tres dies- per l'encàrrec, elaboració i pagament de vuit estudis completament inútils i que eren copiats d'altres treballs ja editats. Farreres i Servitje van encarregar i aprovar el 94 i el 95 l'adjudicació dels informes, mentre que les empreses de Lorenzo (Gestumer i Socesca) els van fer i els van cobrar. En total es tracta de més de 46.000 euros que segons el jutge instructor, Francisco González Maíllo, es van "desviar" de l'administració pública "amb un destí que no s'ha acreditat".

Ignasi Farreres serà el primer exconseller de la Generalitat que serà jutjat per uns fets en l'exercici del càrrec al departament. Altres alts dirigents dels 23 anys dels governs de Jordi Pujol han estat involucrats en escàndols per la seva gestió, però cap dels casos ha arribat mai a judici. L'única excepció és l'exconseller d'Economia Jordi Planesdemunt que va acabar jutjat i a la presó per un cas de pagarés falsos, però va ser durant la l'administració de l'Institut Català de Finances i quan ja feia temps que havia deixat la màxima responsabilitat al departament.

Les investigacions a l'exconseller d'Indústria, Antoni Subirà (que mai no va dimitir), i als antics titulars de Política Territorial i Obres Públiques, Josep Maria Cullell i Jaume Roma (que sí van acabar renunciant), es van arxivar abans d'arribar a judici.

El cas Farreres es va iniciar el novembre de 2002 amb una denúncia d'Esquerra Republicana davant el que aleshores era el jutge del cas Turisme (el mateix González Maíllo) per un conjunt d'informes sospitosos facturats a diverses conselleries.

El maig de 2005, el magistrat va recuperar el cas i va iniciar una investigació que es va tancar amb peticions de penes per part de les acusacions que oscil·len entre els 5 anys i mig de presó del fiscal, Fernando Rodríguez Rey, i els 14 anys de l'acció popular que exerceixen els advocats Xavier Rotllan i Manuel González Peeters. Per la seva banda, la Generalitat sol·licita sis anys de presó, mentre que l'acusació d'Iniciativa en demana 6 i mig.

Farreres i Servitje consideren que no hi ha fonaments per les acusacions i van demanar l'arxiu a l'Audiència de Barcelona que va desestimar totes les seves pretensions. No és el mateix cas de l'altre acusat. Víctor Manuel Lorenzo, després de defensar la contractació i realització dels estudis en diverses declaracions judicials, un dia va decidir autoinculpar-se i admetre que ell havia ordenat plagiar els treballs que li havien encarregat.

En l'escrit de confessió presentat davant el jutge instructor, Lorenzo es va mostrar interessat en exculpar els altres dos encausats i intenta exonerar-los de qualsevol responsabilitat fins a sis vegades, assegurant que ell va enganyar els dos alts càrrecs. Però el magistrat no només no se'l va creure, sino que a més li va desmuntar la teoria. González Maíllo va recordar que en cap moment es va comprovar la qualitat dels treballs entregats i que, malgrat les irregularitats existents en els quatre primers estudis, es va continuar confiant amb les mateixes empreses.