El centre comercial de Palafrugell estava ahir de dol. Un dol que s'unia a la ràbia desencadenada per un crim que ahir a la tarda encara no tenia explicació, i al sentiment d'inseguretat generalitzat que ha generat l'agressió que va acabar amb la vida de Montserrat Sánchez López.

Cap a mig miler de persones es va reunir a les cinc de la tarda a la plaça Nova de Palafrugell en una protesta silenciosa contra el que consideren un exemple extrem de la manca de seguretat que impera als carrers del municipi. "A les botigues no hi ha seguretat, i la majoria de les botigueres som dones", va clamar una dependenta del centre comercial Celobert, on treballava Montserrat. "Alcalde, on és la policia de barri?", increpava un altre veí alterat.

Ahir dues dones de certa edat van explicar a aquest diari com havien estat atracades quan sortien de treure diners a un caixer. En tots dos casos es tractava d'oficines bancàries situades en llocs concorreguts (un cas es va donar a prop de la plaça de Camp d'en Prats i l'altre al cèntric vial de Pi i Maragall). Les caixeres d'un supermercat situat a tocar del centre comercial on treballava la víctima asseguren que cada dia tenen problemes de furts.

L'alarma social causada per un crim brutal té també traces xenòfobes. "No podem anar a aparcar a la plaça de Camp d'en Prats perquè sempre hi ha un munt d'homes marroquins. Les dones, les nostres filles, no poden anar soles pel carrer. Recollirem signatures per demanar més policia i més seguretat", afirmaven les dependentes companyes de Montserrat.

La manca de llum a l'aparcament on la dependenta va deixar aparcat el seu Fiat Punto era també un tema de debat. L'espai, inaugurat el passat mes de juny, està poc il·luminat a parer de molts palafrugellencs; les bombetes són de baix consum i diuen que fan poca llum. De fet, a prop del lloc on la noia va deixar el seu cotxe i va trobar la mort a mans d'un agressor armat amb un ganivet no hi ha cap fanal. Però segons l'alcalde, Lluís Medir, la il·luminació de l'espai és "més que aceptable" i la reacció irada de la gent "és totalment injustificada, tot i que s'explica pel dolor i la por que provoca un acte impactant".