La creu gòtica de Vilabertran, datada al segle XIV, ja s'exposa en una vitrina de seguretat a la capella dels Rocabertí de la Canònica de Santa Maria. Després de sis mesos de restauració, a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, la creu processional torna a ser visitable per convertir-se en atractiu turístic i reivindicar el llegat catòlic. La capella també ha estat restaurada, amb responsabilitat del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat. L'acte d'inauguració va comptar amb la presència, entre d'altres, del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; l'alcalde de Vilabertran, Martí Armadà; i el president de la Fundació Mútua General de Catalunya, Agustí Bassols, entitat que ha patrocinat la restauració. En els parlaments, el bisbe va sol·licitar "un tracte especial" cap a l'Església, com a propietària "sense recursos" de rellevant patrimoni amb funció pública, en els convenis de cessió.

El conseller Tresserras, després, va considerar que l'administració pública té en compte la significació del patrimoni de l'Església més enllà de la funció de culte i, per exemple, treballa tenint en compte que creï sinergies amb l'atracció. A propòsit de la creu, la processional d'orfebraria gòtica més gran de Catalunya, el conseller va explicar que, en el context de celebració del centenari de la denominació, la Costa Brava -que va qualificar com una possible regió turística "més important del món"- havia d'apostar per projectar equipaments culturals. Va argumentar que la cultura -i conceptes associats, com ara la creativitat- és ara un rellevant sector econòmic, cosa que aboca a uns rèdits. Per exemple, genera ocupació. Per tant, va instar a "mobilitzar" recursos al voltant del patrimoni com a expressió cultural. Francesc Pardo va raonar que el patrimoni sagrat és un exemple de la "petja de les arrels cristianes de Catalunya". El bisbe va reivindicar el paper que fan els equipaments de l'Església, "de propietat privada però amb un ús públic". Agustí Bassols va incidir en el rol que té la societat civil en la preservació del patrimoni invertint en aquells projectes culturals que els ens públics no poden assumir.

inauguracióEn primer terme, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, observa la creu processional, que s'usava en els actes religiosos de dates assenyalades.La capella de Sant Ferriol acull l'exposició, de tipus didàctic, "Creu de Vilabertran: la restauració". Fidels a la missa que va presidir el bisbe Pardo a l'església a primera hora del matí.