El nombre de detinguts per causes de violència de gènere i domèstica s'ha multiplicat per sis en deu anys a la regió policial de Girona, i ha passat de 132 l'any 1998 a 853 l'any passat. La major visibilitat del fenomen ha provocat en bona part aquest augment, que és conseqüència alhora de l'important creixement en la xifra de denúncies, que s'ha triplicat en l'última dècada: si l'any 1998 se'n van registrar 603 a les comarques gironines, l'any passat la xifra va ser de 2.040. Són les dades que ahir va fer públiques el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, en l'acte inaugural d'una jornada amb motiu del desè aniversari del protocol interinstitucional per combatre la violència domèstica i de gènere.

Encara que la majoria fan referència a les dones, aquests centenars de denúncies també inclouen violència contra els homes i els fills. Això és perquè aglutinen dos conceptes diferents: la violència de gènere, en què la denunciant sempre és una dona, i la domèstica, en què no és així exclusivament.

En qualsevol cas, l'increment ha estat molt important en deu anys, encara que de moment no hi ha dades globals a la demarcació sobre el nombre de denúncies que han acabat en sentències favorables al o la denunciant. Això sí, com va indicar tot just fa unes setmanes la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Girona, Esperança Permanyer, es calcula que només el 20 per cent dels casos de violència domèstica o de gènere acaben sent denunciats.

De tot plegat en van parlar ahir el centenar de professionals dels serveis socials i del món jurídic i policial gironí a la jornada que es va fer al Centre Cívic Ter de Girona amb motiu del desè aniversari de la Comissió de seguiment del protocol d'actuació en casos de violència domèstica i de gènere de les comarques gironines.

La funció d'aquest protocol és coordinar les actuacions dels diferents agents implicats en els casos de violència domèstica i de gènere, i es va decidir crear-lo a finals del 1997 perquè en el darrer trimestre d'aquell any quatre dones havien mort víctimes de la violència de la parella a les comarques gironines.

Ahir es va fer balanç de la feina feta l'última dècada, i es va identificar les qüestions que cal millorar. En aquest sentit, el magistrat Carles Cruz, portaveu de la comissió de seguiment, va indicar que entre els aspectes a reorientar hi ha la coordinació entre els diferents agents. "Cal enfortir el gruix del treball en xarxa i hi ha d'haver una formació permanent per veure quins mitjans falten per proporcionar als qui pateixen la violència".

Mig miler d'atencions a Salt

Durant la jornada, es va informar que el Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE) de Salt ha atès 516 dones i nens víctimes de la violència masclista i domèstica d'ençà que es va posar en funcionament el 2005. De tots ells, entre el gener i l'octubre del 2008

el centre ha atès 154 persones (113 dones i 41 nens) víctimes d'aquesta problemàtica social.

Aquest mes de setembre, la Generalitat ha inaugurat un nou local per al centre a Salt, que compta amb 254 metres quadrats i amb un equip d'onze professionals que atenen dones i fills.