Què opina de les recents protestes estudiantils que hi ha hagut a algunes universitats?

Em reca que els estudiants no hagin volgut participar abans en el debat. Miri, a la UdG els estudiants estan a totes les comissions, facultats, etc. Alguns han participat, pero altres no han assistit a les reunions, no han fet sentir la seva veu. I a hores d´ara se n´adonen i diuen: «Vinga, ara correm-hi tots». El treball s´ha anat fent comptant i esperant que ells hi participessin, com a part implicada, i no sempre ha sigut així. Fins ara hi ha hagut molt poca participació. I a la UdG ho haurien tingut molt fàcil, perquè tenen molta presència.

Els estudiants tenen moltes altres preocupacions.

També reconec que des de la universitat podíem haver fet un sobreesforç i buscar més aquesta complicitat dels estudiants, aquesta voluntat de treballar junts. Hi ha una part de culpa de totes dues parts. Nosatres no hem fet l´esforç suficient per incorporar els estudiats el debat, però els estudiants no han fet, fins ara, prou per ser-hi i dir la seva.

I ara veuen les orelles a Bolonya?

Sí, ara es volen mobilitzar. Doncs miri, em sembla que ho haurien d´haver fet abans.

Jo preguntava sobretot per la forma de mobilitzar-se, amb tancaments, etc.

Les formes han de ser democràtiques, no podem treballar fora de la democràcia. Jo crec en les nostres propostes i espero que tirin endavant. Però si els estudiants no hi creuen, que en facin ells, de propostes. Que diguin que es volen reunir amb nosaltres, que volen participar en el debat, endavant.

Creu que la majoria saben per què protesten?

Home, a veure (dubta uns segons), la majoria no ho sé. Bé, la valoració que pugui fer jo... A Girona tenim 15.000 estudiants, i l´enquesta que vam fer la van contestar mil. Torno a insistir: tots aquests estudiants que estan ara més actius, voldria que entressin en un debat democràtic, perquè nosaltres també volem sentir la seva opinió.

És massa tard per protestar?

És cert que els plans d´estudi ja estan elaborats, però el que importa és com s´apliquen i es porten a la pràctica. El desplegament dels plans d´estudis és fonamental, i crec que és un bon moment per parlar-ne, per debatre. I preciso: és un bon moment per treballar, no per protestar.

No ha faltat debat a tota la societat?

Políticament ha sigut un tema que s´ha anat ajornant. Teníem primer la ministra Sansegundo, que va deixar la reforma aparcada, i aquí no es va començar a fer res fins al 2007, quan els altres països europeus ja estaven avançant. Es va començar a treballar quan va arribar la ministra Cabrera, però ja portàvem un retard de dos anys.Un retard atribuïble al Govern espanyol.

Per què a la UdG les protestes no han sigut tan virulentes?

No li sabria dir, de debò.

Deu ser que els gironins estem aburgesats?

No crec que sigui això, perquè a la UdG hi ha hagut mogudes tremendes. El problema és que sembla que hi hagi hagut mobilitzacions a totes les universitats de Catalunya, i en realitat ha sigut en dues de dotze: la UAB i la UB.

Els estudiants només s´han de dedicar a estudiar?

No home no, això mai.

Bé, això va dir Aznar un dia.

No, l´etapa universitària és una etapa fonamental en la formació de la persona. És per descomptat una oportunitat d´adquirir coneixements, però s´aprenen també valors, maneres de viure, punts de vista diferents... són moltes coses, la formació universitària és molt integral. Ensenya a veure, entendre, comprendre, viure, relacionar-se, etc.

Per tant, és bo que hi hagi rebel·lia.

La joventut és rebel, i aquest és un dels seus valors. A la universitat han de trobar el marc per expressar aquesta rebel·lia.