Des de fa mesos, tant el Banc d'Espanya com el mateix sector vénen advertint de la necessitat de redimensionar la xarxa d'oficines financeres per adaptar-la a ?l'actual situació econòmica. Segons el professor de la Universitat de Girona Modest Fluvià, "sobren oficines de bancs i caixes", perquè la ràtio de sucursal per habitant és més del doble que la mitjana europea.

Les crides a la racionalitat ni que sigui per l'estalvi que suposa a bancs i caixes- han fet el seu efecte. En el primer trimesre de l'any es van tancar un total de 371 oficines a Espanya, d'elles, 153 a Catalunya i tretze a Girona (una per setmana de mitjana). De les sucursals tancades a les comarques gironines, deu corresponen a caixes d'estalvis i 3 a bancs. Són dades del Banc d'Espanya, que assenyala que a Girona hi havia a final de març 845 oficines, de les quals 295 són de bancs, 545 de caixes d'estalvis i 5 de cooperatives de crèdit.

En el conjunt de l'Estat, amb un menor pes de les caixes, els bancs han intensificat en major mesura el procés de tancament d'oficines.

En concret, els bancs tenien el març 15.372 oficines a Espanya, un 1,3% menys que al tancament de l'any 2008, i 38 a l'estranger.

L'Associació Espanyola de Banca (AEB) va reiterar la setmana passada que aquestes entitats han de continuar amb la tendència de reducció de sucursals perquè, al seu judici, "cal, és el que s'espera de qualsevol empresa ben gestionada i és el que proporcionarà viabilitat futura i capacitat per competir".

Les caixes, per la seva part, tenien 28.822 oficines a tot Espanya, un 0,65% menys que a finals de 2008, i 50 sucursals a l'estranger. No obstant això, si es té en compte les cooperatives de crèdit i la resta d'entitats de crèdit, el nombre total d'oficines a Espanya s'eleva fins a les 45.689, un 1% menys que a tancament de 2008.

D'aquest total, 5.097 sucursals eren de cooperatives de crèdit, el mateix número que a finals d'any, i 397 establiments financers de crèdit, cinc menys que en el quart trimestre de 2008.

Del total d'oficines de bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit, el 31% es trobaven ubicades en només tres províncies, Madrid, amb 6.087 oficines; Barcelona, amb 5.738 i València, amb 2.656.

L'actual procés de fusió entre caixes d'estalvis fa preveure que seguiran el tancament d'oficines. Aquesta mateixa setmana, els consells d'administració de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu acordaven iniciar la seva fusió, cosa que comportarà el tancament d'unes 150 oficines.