El 85% dels lectors que han votat l'enquesta del dia consideren que l'ecnomia submergida és encara un gran problema econòmic. Només el 9% valora positivament la tasca de Treball per lluitar contra l'economia submergida. El 6% ha respost NS/NC.

La crisi econòmica ha provocat tancaments d'empreses, importants reestructuracions d'ocupació i també un augment de l'economia submergida. Per controlar que les empreses no abusin d'aquesta situació, la Inspecció de Treball ha augmentat la seva actuació. En el primer semestre de l'any ha augmentat un 41,73% les acutacions per fer front a l'economia submergida i irregular.

El cap de la Inspecció Provincial de Treball i la Seguretat Social, Macario Martínez, explica que, de gener a juny, les actuacions inspectores han augmentat més d'un 25% en totes les àrees -prevenció de riscos, relacions laborals, Seguretat Social i economia irregular- si bé en aquest última és on més s'incrementen les actuacions.

La majoria d'inspeccions tenen com a objectiu els sectors l'hostaleria, la construcció i el comerç, i, en menor mesura, la indústria i serveis en general. El cap de la Inspecció de Treball indica que la planificació de les actuacions és mensual i per sectors econòmics. Així, durant els mesos d'estiu, "s'està donant prioritat a les actuacions en hostaleria i comerç de zones turístiques".

Per portar a terme aquesta tasca, Martínez explica que compta amb una plantilla de 16 inspectors i 14 subinspectors, tot i que admet que hi ha períodes curts de places vacants per concurs, fins que es cobreixen amb personal de nou ingrés. Ara mateix hi ha 3 baixes de ?subinspectors, si bé s'espera la incorporació de 4 subinspectors de nou ingrés a partir del pròxim mes de setembre.

Al llarg de 2008, Treball va tancar 6.273 "ordres de servei". D'aquestes, es van aixecar un total de 591 actes d'infracció en relació amb economia submergida, amb una proposta de sanció per import 1,35 milions d'euros. La pressió sobre l'economia irregular ha fet que en el primer semestre de 2009 ja s'hagin aixecat 308 actes d'infracció amb multes valorades en 637.416 euros.