Un total d'11.309 docents s'han incorporat aquest estiu a la borsa d'interins del Departament d'Educació, així s'engrandirà fins a una mica més de 53.000 els professionals amb els quals comptarà la Generalitat per fer front a la cobertura de vacants a les escoles durant el pròxim curs.

Per àrees geogràfiques, a la demarcació de Girona es van inscriure a la borsa d'interins 1.157 professionals. D'aquesta manera, Girona es converteix en la tercera zona on hi ha inscrits més nous professors. Per davant hi ha Barcelona i ? Tarragona amb 2.183 i 1.554 nous inscrits, respectivament. Amb menys inscrits hi ha la zona del Maresme-Vallès Oriental (1.033) i Vallès Occidental (1.026).

La Conselleria d'Educació, que dirigeix Ernest Maragall, va informar ahir en un comunicat que la majoria dels docents que han entrat a la borsa d'interins són mestres en educació primària, professors de formació i orientació laboral i professors de tecnologia.

Respecte a les especialitats, la que va rebre més inscripcions va ser la d'educació primària, amb 2.541, mentre que la d'Educació infantil va rebre 1.105 inscripcions. Quant a l'educació secundària, l'especialitat on més persones es van inscriure és la de Formació i Orientació laboral, amb 1.614 inscripcions, seguida de Tecnologia, amb 1.541 i Intervenció sociocomunitària, amb 1.441 inscrits.

D'aquests 11.309 docents, 2.645 són mestres de Primària i 8.664, professors de Secundària, encara que el nombre total de professionals disposats a impartir classes en l'etapa de Primària, on hi ha més oferta, són 7.213, ja que un nombre important dels professors van assegurar que també poden fer classes en aquest nivell si se'ls demana.

Per al curs 2009/2010 el Departament d'Educació ha retallat la plantilla de les escoles de Primària i instituts gironins en una mitjana de tres o quatre professors menys, segons va informar el portaveu del sindicat majoritari a l'ensenyament de les comarques de Girona, USTEC-STEs, Xavier Díez. El mateix va qualificar aquesta retallada o congelació de plantilla com "una retallada important".

Díez va explicar que "és normal que cada estiu Educació retalli el nombre de docents en els centres. Tot i això, al setembre, el Departament d'Educació acostuma a reduir la retallada depenent del nombre de matriculacions per al curs". Un fet que no s'espera que passi de cares al curs vinent ja que des del sindicat USTEC-Stes hi ha un "descontentament i una perpectiva negativa" respecte a les actituds del Departament d'Educació, encapçalat per Ernest Maragall. Tot i això, des del sindicat es preveu fer un recompte del nombre de personal que ha retallat Educació abans d'iniciar el curs.

Aquesta retallada de plantilla suposa que els professionals de l'educació que es quedin sense plaça com a interins ocupin un lloc a la llista d'espera per fer substitucions. "És una cadena on pateix el més feble perquè els interins passen a suplantar els que esperen fer substitucions", va dir.

Respecte al sistema educatiu empleat per Maragall, Díez el va qualificar de "negatiu" ja que genera "un grau de desconfiança contra el Departament. Maragall té el poder però perd la credibilitat".

Per últim, va declarar que, per al curs vinent, "els centres educatius amb més influència acaben per tenir més recursos. Però qui més en necessita, menys en té".

Falten 150 docents

Tal i com va informar Diari de Girona el passat 4 de juny, els sindicats USTEC-STE's, CCOO i UGT van pronosticar que per al curs vinent faltaran 150 docents, 80 a Primària i 70 a Secundària. "Això comporta una retallada de plantilla perquè per cada tres mestres que vulguin fer hores extra es contractarà mig professor menys i, si són sis, hi haurà un professor menys al claustre", va comentar Díez. Així, segons el Diari Oficial de la Generalitat publicat l'1 de juliol, les jornades laborals inferiors a la completa podran ser d'un terç (0,33), de mitja (0,50), de dos terços (0,33+0,33) i de gairebé tres quarts de la jornada laboral (0,50+0,33). En la revolució també es feia referència a les "hores extra" per cobrir vacants i ?substitucions de jornades inferiors a l'ordinària. Per al curs vinent, Educació també implantarà la sisena hora a les escoles que ho desitgin. "Un fet que dificulta l'atenció a la diversitat", segons Díez.

"De vacances"

Per la seva part, el Departament d'Educació no va voler fer declaracions en referència a la retallada de plantilla basant-se en l'argument que "tot el personal que s'encarrega dels personal docent del curs vinent en els centres educatius està de vacances".