Tres anys i mig després que entrés en vigor, la llei del tabac torna a estar en el punt de mira. El Ministeri de Sanitat ha posat sobre la taula una possible reforma de la normativa que prohibiria fumar en tots els espais públics, incloent-hi bars, restaurants i llocs d'oci. La titular d'aquest departament, Trinidad Jiménez, ha assegurat aquesta setmana que la societat està madura per ampliar la llei i que el 70% dels espanyols estaria a favor de la prohibició total de fumar en els espais públics.

La possible ampliació de la normativa antitabac ha caigut com una galleda d'aigua freda sobre els propietaris de bars i restaurants de les comarques gironines que han fet reformes per adaptar-se a la legislació actual, que va entrar en vigor el 2006.

El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, critica obertament la proposta del Ministeri de Sanitat. "És una vergonya i una gran hipocresia. Si tan dolent és el tabac, que en prohibeixin la venda. Segur que no ho fan per continuar recollint els impostos d'aquest producte", assegura. Escudero explica que molts establiments han fet importants despeses per adaptar-se a la normativa o han instal·lat purificadors d'aire en els espais habilitats per fumar, que costen uns 8.000 euros cadascun. A més, alerta que si no es deixa fumar als bars i restaurants, dels 4.000 establiments que hi ha actualment a la demarcació de Girona només en caldrien 2.000. "Molta gent no anirà als bars i restaurants si no li deixen fer una cigarreta", assegura. Per això, nega que una llei del tabac més restrictiva no ?comporti pèrdues econòmiques pel sector, tal com assegura Sanitat.

De moment, el Ministeri de Sanitat no ha posat data a l'ampliació de la normativa. Mentrestant, la Llei del tabac vigent permet fumar en els bars i restaurants de menys de 100 metres quadrats que així ho hagin escollit.

Pel que fa als establiments que superen aquestes dimensions i que no s'han declarat lliures de fum, la normativa actual els obliga a delimitar un espai per als fumadors que estigui separat físicament de la resta del local. Així s'ha fet al Restaurant Massana de Girona, que té menjadors destinats als clients que volen fumar. Des de l'entrada en vigor de la normativa antitabac, aquest establiment ha detectat que cada vegada hi ha menys clients que a l'hora de fer la reserva demanin un espai per a fumadors.

A les comarques gironines fins i tot hi ha hagut el cas d'algun establiment que superava els 100 metres quadrats abans del 2006, que ha reduït les dimensions del seu local per no fer separacions entre fumadors i no fumadors. D'altres, van descartar reformar el seu establiment i van prohibir directament el consum del tabac. "Molts propietaris ja es temien que tard o d'hora s'acabarien ampliant les restriccions i per això no van fer ?obres", explica Xavier Nicolazzi, president de l'Associació d'Hostaleria i Radial.

A favor i en contra

La proposta de prohibir fumar en tots els espais públics ha estat molt ben rebuda pel Comitè Nacional per la Prevenció del Tabaquisme. En un comunitat, aquesta entitat ha demanat als hostalers que donin "suport sense condicions a l'ampliació" i ha assegurat que "el sector de l'hostaleria no tindrà pèrdues amb una llei igual per a tots". El Col·legi de Metges de Girona dóna suport a aquest comunicat.

Per la seva banda, el Club de Fumadors per la Tolerància rebutja que es prohibeixi fumar en tots els espais públics, tal com planteja el Ministeri de Sanitat. El portaveu de l'associació, Javier Blanco Urgoiti, considera que és una mesura basada en "estadístiques falses" que diuen "el que volen escoltar, per aprovar la llei que es vol aprovar". A més recorda "l'alarma" que ha produït entre els empresaris del sector hostaler, que creuen que, amb aquest enduriment de la llei, perdran clients.

La venda de tabac cau el 10,3%

L'aplicació de la llei del tabac, d'una banda, i l'increment del preu, per l'altra, han canviat els hàbits de consum dels gironins. El 2005, just abans que es posés en marxa la nova normativa, es van vendre més de 235 milions de paquets de cigarrets a les comarques gironines. Tres anys més tard, les vendes van caure fins als 211 milions. Es van consumir, doncs, uns 24 milions de paquets menys (-10,30%). La tendència a la baixa continua aquest 2009. Des de principi d'any s'han venut poc més de 87 milions d'unitats, mentre que en el mateix període ja se n'havien distribuït 95. Això representa un descens del 9,9%.

El paquet de cigarrets és el que més ha notat la davallada del consum, segons les estadístiques pulbicades pel Ministeri de Consum. Baixa la venda de paquets de tabac, que és la que fa caure el consum global, però augmenta la venda de picadura (+ 36'64%) i la de tabac de pipa (+24,55%).