Tot i que des de fa setmanes la roba d'hivern és la protagonista dels aparadors dels grans magatzems, les rebaixes d'estiu van acabar oficialment ahir. Després de dos mesos de descomptes és l'hora de fer balanç. Els venedors del petit i mitjà comerç han tancat la temporada "moderadament" satisfets, segons el secretari general de la Confederació Catalana de Comerç, Miquel Àngel Fraile. Aquesta entitat calcula que la caiguda de la facturació ha estat del 5% a les comarques gironines, xifra que el sector dóna per "satisfactòria" si es té en compte que les previsions al juny apuntaven a un descens del 10%.

Baixa la facturació però, en canvi, es manté el volum de vendes, segons les associacions de comerciants consultades. El president de l'Eix Comercial Centre de Girona, Josep Maria Nugué, atribueix aquesta descompensació als grans descomptes que han marcat la campanya. "La gran majoria de comerços van començar la temporada amb descomptes molt agressius que es movien entre el 50 i el 70%. Encara que s'ha venut pràcticament el mateix que l'estiu passat, les grans ofertes s'han notat en el calaix", diu.

Els descomptes agressius també han marcat les rebaixes dels grans centres comercials, on enguany les vendes s'han mantingut durant els dos mesos que dura la campanya. "Al contrari d'altres temporades en què el volum de vendes es concentrava en la primera quinzena de juliol, aquest any s'han sostingut durant tot l'estiu", explica el gerent de l'Espai Gironès, Pau Jordà.

Mentre que a Girona la temporada de rebaixes ha acabat amb números negatius, al conjunt de l'Estat el comerç tèxtil ha tancat la campanya amb un augment de la facturació de l'1,5%, segons l'Associació de Comerç Tèxtil i Complements (Acotext).

Previsions per a la tardor

Ajustar els marges de beneficis ha estat l'estratègia seguida per la gran majoria d'establiments per plantar cara a la crisi econòmica. Una tendència que es mantindrà de cara a la tardor que serà "complicada", segons la Confederació Catalana de Comerç perquè "l'actual conjuntura econòmica no és la més propícia per al consum de les famílies". Més optimistes es mostren els comerciants del centre de Girona que després d'una temporada de rebaixes "bastant bona", creuen que "les vendes s'aniran recuperant a poc a poc" gràcies al progressiu augment de confiança del consumidor.

La presidenta de la federació de comerciants de les comarques gironines, Esther Portilla, augura que la temporada de tardor-hivern, com a mínim, "no serà pitjor que la de l'any passat". Per la seva banda el president de l'Associació Comerç Figueres, Jordi Rotllan, creu que la campanya d'hivern serà molt semblant a la del 2008. "Les vendes aniran bastant bé fins al novembre, que serà el mes més fluix i després es reactivaran durant el Nadal", assegura. Des de la patronal Pimec s'apunta que la majoria de comerciants han optat per reduir el màxim les despeses davant l'actual recessió econòmica. "Els botiguers han disminuït els estocs i han contractat menys personal, tot això ajuda a quadrar els números", assegura Pimec. La patronal també apunta que les zones d'interior són les que han sortit més mal parades durant aquesta temporada de rebaixes. "Els municipis de la costa s'han beneficiat de l'arribada dels turistes i han venut més", assegura.

L'actual context econòmic també ha vingut acompanyat d'un canvi de tendència en la pauta de compra. Segons la confederació catalana de comerç, els consumidors "cada vegada busquen productes de més qualitat i que tinguin un preu més ajustat".

5.000 inspeccions

La Direcció General de Comerç ha realitzat 5.000 inspeccions a tot Catalunya durant la campanya de rebaixes. En total s'han aixecat 137 actes. Totes les infraccions es van detectar en establiments que oferien descomptes abans de l'inici oficial de les rebaixes d'estiu, que van començar l'1 de juliol.