Catalunya superarà aquest curs escolar la xifra d'1.200.000 alumnes, la més alta de l'última dècada, creixement que s'explica per l'increment de la natalitat ja que per primera vegada el percentatge d'estudiants immigrants disminueix i passarà del 13,7 del curs passat al 12,6%. Aquestes són algunes de les xifres més destacades que marcaran el pròxim curs escolar 2009-2010, que arrencarà el 14 de setembre i que el conseller d'Educació, Ernest Maragall, va presentar ahir al CEIP Pinetons de Ripollet. No obstant això, les dades de la província de Girona encara no estan disponibles ni pel mateix Departament ni pels Serveis Territorials d'Educació fins la setmana que ve.

Destaca que l'alumnat estran?ger s'estabilitza entorn dels 152.000 alumnes i que el seu percentatge respecte al total d'escolars ha caigut després d'anys d'increments continuats des dels anys 90, fenomen que s'explica en gran part per la crisi econòmica. El conseller ha dit que l'"alumnat estranger pràcticament no creix", fet que es tradueix en una reducció del percentatge de la immigració en el conjunt del sistema educatiu.

Les aules catalanes atendran un total d'1.204.000 alumnes, dels quals el 64,1% (771.445) assisteixen a escoles públiques; el 29,7% (357.501) a concertades; i el 6,2% (75.094), a privades no concertades. Aquest nombre d'alumnes suposa un increment de 23.528 alumnes respecte a l'any anterior, que es repartiran en les diferents etapes, amb l'excepció del batxillerat i l'educació especial, on es reduiran les xifres.

Més de 25 milions a Girona

Maragall va remarcar la ?construcció de nous centres i va ?recordar que aquest any se ?n'obriran 49 nous. A les comarques de Girona s'ampliaran l'IES Castell d'Estela (Amer), l'IES Serrallarga (Blanes), l'IES de Celrà, el CEIP Joaquim Gifré (Garriguella), CEIP de Llers o l'IES La Garrotxa (Olot) amb una inversió de 22 milions. Tanmateix es remodelaran 68 centres per valor de 3,7 milions.

El curs arrencarà a més amb 62.975 docents, dels quals l'11% són interins.

El sindicat d'ensenyament USTEC·STEs troba a faltar en les recomanacions del departaments de Salut i Educació davant la grip A informació sobre què cal fer quan l'afectat és un treballador. En aquest sentit, demanen un protocol que asseguri la "ràpida" ?substitució del professorat que no pugui anar a treballar per tenir els símptomes. També, observa que les mesures que s'especifiquen per a la població escolar poden ser "de difícil compliment", considerant que caldria formar el professorat i els treballadors dels centres docents sobre com portar a terme mesures com mantenir la higiene que es recomana o l'aïllament dels alumnes afectats.

El sindicat lamenta que Educació hagi convocat una reunió de la Paritària de Salut Laboral per parlar de la grip A, i que abans de la ?reunió hagi fet públiques les recomanacions. Així, aquestes "no han estat consensuades" amb els delegats de prevenció dels comitès de seguretat i salut ni de la Paritària de Seguretat i Salut del Departament d'Educació. D'aquesta manera, USTEC·STEs creu que, "un cop més", el Departament d'Educació "ha deixat de banda" els representants dels treballadors en "temes importants".