Era de preveure i les previsions es compleixen. Els productes antisèptics, que permeten eliminar microorganismes que puguin instal·lar-se a les mans, han passat d'estar guardats als calaixos de les farmàcies a voler ser comercialitzats per laboratoris que fins ara no en venien. La causa, la mateixa que ha provocat un auge en la venda de mascaretes: l'arribada de la nova grip. Empreses com la gironina Miquel Alimentació han anunciat que col·locaran dispensadors de gel antisèptic als seus supermercats. Al Parlament català se n'hi ubicaran seixanta. I tothom ha sentit, ni que sigui sense voler-ho, que en aquests moments és especialment important rentar-se bé les mans per minimitzar el contagi del virus A/H1N1. Resultat: les companyies que subministren aquest tipus de producte a Girona han multiplicat les seves vendes per deu, sense tirar llarg.

És el cas del Grup Uriach, que fa anys que comercialitza un gel antisèptic inclòs dins la gamma de tiretes i apòsits. "És un producte que normalment es compra per tenir-lo dins la bossa i que és molt adequat que s'apliqui abans de posar-se una tireta, perquè neteja la pell", explica un dels representants de l'empresa. "Abans de la nova grip, el solien comprar persones que necessitaven tenir sempre les mans netes, però que no disposaven tan sovint d'aigua i de sabó", continua.

Ara les coses han canviat. Les farmàcies i parafarmàcies, clients d'aquests laboratoris, han augmentat tant la seva demanda des del juliol fins ara que divendres s'havien esgotat les existències. "La venda del gel antisèptic s'ha multiplicat per deu, o potser més", assegura un representant d'Uriach, que és una de les principals empreses de subministrament d'aquest producte a la demarcació.

Una altra és la farmacèutica Angelini, que comercialitza un conegut producte que també serveix per desinfectar la pell. "El mercat d'aquest higienitzant de mans era molt petit, però des del juliol la demanda s'ha disparat", diu un responsable de la companyia, que afegeix que "es tracta d'un producte que sobretot solien comprar persones amb les defenses molt baixes, per evitar infeccions".

Com Uriach, Angelini també diu que s'han multiplicat per 10 les unitats d'antisèptics venudes ara respecte a principis d'estiu. La companyia ha rebut peticions per subministrar aquest producte en dispensadors, però no disposa d'aquest servei.

Altres laboratoris que no fabricaven antisèptics, segons ha pogut saber aquest diari, s'interessen ara per fer-ho. L'epidèmia no ha arribat encara i el negoci continua, però no està clar què passarà amb la venda d'aquest producte: "Caldrà veure com evoluciona la nova grip i la consciència de la gent. Pot haver-hi qui conegui més aquests productes, s'acostumi a utilitzar-los i ho vulgui seguir fent, o no", planteja el representant d'una de les empreses.

A més, algunes farmàcies venen gel antisèptic elaborat directament per laboratoris locals. És el cas de la farmàcia Folch Camps de Girona, la que apareix a la fotografia, que al taulell hi té uns pots de gel desinfectant elaborats per una altra farmàcia gironina. "Abans no en teníem, només per encàrrec, i ara sí. Cada dia se'n venen, i se'ns han acabat els de bossa", ressalta una dependenta.