Les comarques de Girona van registrar el passat agost 617 operacions de compra d'habitatge, dada que suposa un creixement del 4,4% respecte a les formalitzades el mateix mes de l'any passat. A més, es tracta del primer creixement interanual des de, com a mínim, fa vint mesos, quan l'Institut Nacional d'Estadística va començar a oferir dades provincials. Aquesta dada confirma la tímida recuperació del sector immobiliari a la demarcació, que ja havien anticipat les xifres de constitucions d'hipoteques.

L'estadística de l'INE constata que la recuperació del mercat a Girona s'ha produït en l'habitatge usat, que va registrar un 27% més d'operacions de compra, fins a les 343. Mentrestant, les vendes de pisos nous van caure un 14,7% respecte a l'agost de l'any passat, fins a un total de 274 operacions.

Tot i que les compravendes de pisos a la demarcació van caure un 13% respecte les del juliol, el mes d'agost pateix habitualment un descens de l'activitat molt més brusc: -25% de juliol a agost de 2008 i -16% el mateix període de 2007.

En el conjunt de Catalunya, la compravenda d'habitatges va caure un 3,27% interanual a l'agost, mentre que en el conjunt de l'Estat el descens acumulat va ser del 9,9%.

En ambdós casos, suposa una moderació respecte a les xifres de mesos anteriors, si bé els experts del sector immobiliari no es posen d'acord en la diagnosi. Mentre alguns pensen que podria tractar-se d'una reanimació del sector immobiliari, altres consideren que no es poden registrar taxes negatives de dos dígits eternament, ja que es tracta d'una caiguda sobre caiguda. Segons el parer del professor de l'Institut de Pràctica Empresarial José Antonio Pérez, aquestes dades indiquen que el sector immobiliari ha tocat fons i que està iniciant la recuperació, per la qual cosa preveu que a mitjans de l'any que ve es recuperin les variables del mercat.

En el mateix sentit, el president de l'Associació de Promotors Constructors d'Espanya (APCE), José Manuel Galindo, va destacar que la caiguda s'hagi moderat a l'agost malgrat que es tracta d'un mes en el qual no hi ha activitat, per la qual cosa, en cas de continuar l'alentiment el setembre "podríem començar a pensar que s'està reanimant el sector". No obstant això, el secretari general del G-14 -grup que uneix a les principals immobiliàries-, Pedro Pérez, va explicar que es tracta d'una caiguda sobre la caiguda ja experimentada l'any passat, per la qual cosa "no es pot interpretar positivament"

Per això, va cridar l'atenció de les autoritats d'habitatge tant nacionals com autonòmiques perquè adoptin mesures i portin a terme actuacions per estabilitzar el sector i començar la recuperació.

Els preus es moderen

A aquestes dades de l'INE es van sumar ahir les publicades per la societat de taxació Tinsa, que mostren una caiguda del preu de l'habitatge del 8,3% el setembre, fet que suposa el menor descens interanual des de novembre de 2008 i confirma la tendència a la moderació.

Des que el preu de l'habitatge va assolir el seu valor màxim el desembre de 2007, ha acumulat un descens mitjà del 13,7 per cent, que va ser superior en el cas dels immobles ubicats a la costa mediterrània (18,7%), les grans ciutats (14,9 per cent) i les àrees metropolitanes (14,8 per cent).

Alerta per la pujada de l'IVA

D'altra banda, el president del Gremi de Constructors i Obres de Barcelona i Comarques, Néstor Turró, va afirmar ahir que la pujada de l'IVA perjudicarà la recuperació del sector i limitarà les activitats de rehabilitació, segons va assenyalar en un comunicat.