Sant Martirià, que es va guanyar la pujada als altars amb mèrits tan dispars com ara curar la lepra o amb l'habilitat practicant exorcismes, va efectuar ahir el seu darrer miracle precisament en el seu dia: 24 d'octubre, dia de festa major a Banyoles. Traspassant els seus poders a les mans mortals dels homes, o potser perquè l'afer ja durava 12 anys i ja tocava arribar al final, ahir l'advocat que ha negociat la recuperació de les peces de l'arqueta de Banyoles, que guarda les seves despulles, una obra gòtica de valor incalculable espoliada el 12 de gener de 1980, va retornar d'Holanda amb un valuós botí a la maleta. Segons va poder saber Diari de Girona de fonts properes al Bisbat, la darrera peça localitzada del reliquiari va arribar ahir a Girona. Es tracta d'una figura de la Verge Maria acompanyada d'àngels i que forma part d'un dels laterals de l'arqueta. Una figura per la qual es negociava des del 1997 i que ha retornat envoltada en el misteri i l'anonimat.

L'esdeveniment resulta sorprenent perquè tot just dimecres passat es va anunciar que l'arqueta es restauraria amb les vint peces que fins ara s'havien aconseguit recuperar. El Bisbat de Girona, que ha dut la negociació per a la recuperació de l'obra d'art conjuntament amb el Ministeri de Cultura, admetia que no sabia encara quan podria rescatar la figura que encara romania en mans de la col·leccionista holandesa Johanna Maria Josée Dinjens. Dinjens va arribar a reunir 19 de les 28 peces sostretes per Erik el Belga, tal com es va descobrir el 1997. Al llarg dels anys n'ha entregat 18 després de cobrar més de mig milió d'euros com a contrapartida. Tot apunta que la darrera figura s'havia quedat a Holanda en qualitat d'ostatge fins a completar els pagaments. Però les negociacions es van encallar el 2005: Dinjens es va negar a seguir parlamentant amb l'Estat i va ser el Bisbat de Girona qui va prendre les regnes de l'operació per recuperar l'arqueta robada.

El Bisbat va atorgar poders a l'advocat Carles Mascort per negociar el rescat de les figures en nom de la diòcesi. I el 2005 Banyoles va donar gràcies perquè 16 de les peces que Dinjens custodiava i dues més que la col·lecionista havia dipositat a la galeria Sotherby's de Londres per subhastar-les van retornar a Girona en diverses tongades que es van perllongar fins al 2007. I ahir l'advocat culminava la seva missió retornant a Girona, després d'un viatge llampec a Holanda, amb la darrera peça que posseïa Dinjens. L'atzar va voler que ho fes precisament el dia de Sant Martirià. Les 19 figures se ?sumen a les dues que es van recuperar dos anys després del robatori i que eren a Brussel·les. En total, 21 de 28, a més d'un aplic -la creu superior que coronava el reliquiari- que es va localitzar a París ?també pocs anys després del robatori. Es tracta de talles realitzades en ?argent daurat i que daten del 1413.

Tot i això, la recerca de les peces de l'arqueta robada no ha arribat a la seva fi, ni molt menys. Els lladres van ser extraordinàriament hàbils i van col·locar-les de seguida en el mercat. Els compradors també van fer tan bé la seva feina que ara per ara, gairebé 30 anys després de l'assalt del monestir de Sant Esteve de Banyoles, hi ha set peces del reliquiari que ningú sap on paren. De totes maneres, dimecres passat l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, el bisbe de Girona Francesc Pardo i l'advocat Mascort explicaven que un cop acabades les festes de Sant Martirià, que es perllonguen durant tota aquesta setmana, l'arqueta es traslladarà a Madrid perquè tècnics del Ministeri de Cultura la restaurin amb les 20 peces que fins ara eren en poder del Bisbat. Ara ja en seran 21. El trasllat es farà en secret per motius de seguretat i amb la mateixa discreció es continuaran les tasques per internar recuperar les peces que encara falten. S'espera que l'any que ve el cofre retorni per ser exposat al claustre del monestir i, mentrestant, es continua confiant en un darrer cop de mà de sant Martirià.