El màxim representant de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad, va afirmar ahir a Diari de Girona que s'han acabat els fons europeus que es rebien fins ara per pagar, juntament amb les aportacions de la Generalitat, els períodes de veda de peix blau obligats per l'Estat. Aquesta nova situació ha comportat un malestar entre el sector pesquer de la província, ja que els preocupa no poder cobrar a partir del novembre de 2010 durant els mesos d'aturada biològica.

"Amb aquest nou context, s'està definint un nou Pla de Gestió pels anys 2010-2011 on sembla que la cobertura econòmica de les vedes anirà de la mà de les comunitats autònomes", va explicar Abad, per contextualitzar el panorama actual amb què es troba el sector.

El fet és que a dia d'avui no hi ha res concret. Bé, l'única afirmació que les diferents confraries d'Espanya han rebut per part de la Secretaria General del Mar divendres passat és que "no hi ha diners Fed" (Fons Europeu de Desenvolupament), tal com va comunicar el president de les confraries de Girona.

Ell mateix va explicar que s'han donat dos fets alhora: un, els fons europeus i, el segon, és que aquest 2009 s'ha finalitzat el Pla de Gestió vigent per a aquests dos últims anys. Abad va afegir que ha estat en el moment de renovar-lo quan s'ha comunicat al sector que ja no es disposava de la partida europea per cofinançar les ajudes d'aturades biològiques que fins ara se subvencionaven a banda dels Fons Estructurals de Pesca, amb fons propis del Departament de cada comunitat autònoma.

En la reunió, també se'ls va entregar un esborrany del nou Pla, al qual ara hauran de presentar al·legacions. Serà en aquest nou model (que s'ha de definir abans de finals d'any) on es concretarà el sistema de finançament d'aquestes aturades i on tot apunta, segons Abad, que seria gestionat per les comunitats autònomes. Ara bé, aquesta decisió que s'ha de prendre a Madrid pot suposar una situació d'incertesa per als pescadors de Girona, ja que es podria donar el cas que "a Madrid s'aprovi aquesta gestió de les aturades, però que des de la Generalitat se'ns digui que no hi ha fons", va lamentar Abad. Entre altres punts inclosos en aquest esborrany, el representant dels pescadors de Girona va remarcar que també s'ha proposat ampliar fins a 3 anys la durada dels plans, que fins ara eren a 2 anys renovables.

Aquesta falta de diners és la que ha condicionat la Generalitat a començar a estudiar una reducció temporal del període de veda, segons va afirmar el secretari de la Confraria de Roses, Joan Fontdecaba. Des del d'Agricultura es va confirmar que s'està avaluant retallar a un mes la veda de les embarcacions d'arrossegament que ara es fa durant dos mesos: al gener i febrer de cada any. La proposta és fer una aturada a tot Catalunya on unes confraries deixessin de pescar el gener (a Girona Llança, Portbou, Palamós) i d'altres, el febrer (Roses i Blanes). Amb tot, des del DAR es va assegurar l'existència de fons per aquests dos mesos, però falta concretar-ne els imports.