La Generalitat invertirà 42,3 milions en carreteres gironines l'any 2010, un 67% menys que el 2009, quan hi va destinar 129,6 milions. És una de les dades que va presentar ahir la Cambra de Comerç de Girona. Aquesta partida és una de les que s'ha vist més minvada en els Pressupostos de la Generalitat del 2010, uns comptes marcats per la crisi econòmica i que han reduït un 39,28% les inversions per a la demarcació el 2010.

Aquest descens de la despesa en carreterres gironines reflecteix, segons la Cambra Gironina, que obres com el desdoblament de la carretera Palafrugell-Palamós o el túnel de Bracons no se substituiran l'any vinent per projectes d'una envergadura similar. El Baix Empordà és la comarca que pateix un descens més fort en aquest concepte i ha d'una inversió de 59,4 milions el 2009 als 12,2 del 2010. Això suposa un descens del 46%. Quasi el mateix passa a la Garrotxa, que passa dels 43,3 milions del 2009 als 3,4 de l'any vinent.

Davant d'aquest panorama la Cambra Gironina posa sobre la taula la necessitat de tirar endavant de forma urgent quatre obres prioritàries a la província. Es tracta del corredor Ter-Brugent, per millorar les comunicacions entre Girona i Anglès; la variant de les Preses; donar continuïtat a la C-31, des de Palafolls a Lloret Nord; i la variant de la Bisbal. El president de l'entitat, Domènec Espadalé, confia que finalment una part de la partida que es reserva per a esmenes, acabi beneficiant algun projecte de la província.

Per sota de la mitjana

La Cambra Gironina també destaca que la inversió real comercalitzable de la Generalitat ha perjudicat les comarques gironines. Mentre que en el conjunt de Catalunya aquesta es redueix un 7%, a la província de Girona la caiguda és del 40%. Només la comarca del Pla de l'Estany no ha vist reduïda la inversió l'any 2010 respecte al 2009 sinó que la incrementa en més d'un milió d'euros. En termes d'inversió per càpita la província de Girona tampoc surt beneficiada. Amb l'excepció de la Cerdanya, totes les comarques gironines se situen per sota de la mitjana d'inversió real per càpita de Catalunya.

Pressupostos Cambra

El descens de l'activitat empresarial no afecta només els comptes de resultats de les empreses, sinó també el de les organitzacions que les representen. És el cas de la Cambra de Comerç de Girona, que ahir va aprovar el projecte de pressupost ordinari per a l'any 2010, que inclou un descens de l'11,15% en els ingressos. En total el pressupost de la corporació empresarial puja a 3,4 milions d'euros respecte als 3,8 milions pressupostats l'any passat.

La seva principal font d'ingressos és l'anomenat "recurs cameral permanent". Es tracta d'un petit percentatge dels impostos de Societats i IAE que paguen les empreses i una part dels rendiments obtinguts per a activitats empresarials o professionals incloses a l'IRPF. La Cambra preveu que els ingressos per aquest concepte arribin als 2,59 milions d'euros. L'altra font d'ingressos de la Cambra prové de la prestació de serveis, les rendes del seu patrimoni i per subvencions que pugui rebre. En aquest cas, la Cambra calcula ingressar 744.760 euros el 2010, enfront dels 1,07 milions del 2009.