Fina Puigdevall és la xef de cuina de Les Cols, el restaurant d'Olot que dirigeix juntament amb el seu home i que ha aconseguit la segona estrella Michelin. Per això recalca que el mèrit del guardó no és només seu.

Una nova estrella Michelin significa més pressió a l'hora de treballar?

Home, com a mínim significa molta més responsabilitat, perquè ens suposa estar entre els setze millors restaurants de tot l'Estat, i haurem de demostrar diàriament que ho som.

A banda, també suposa un triomf personal, no?

Penso que el que suposa és un reconeixement a la feina que fa tot l'equip del restaurant, no sóc partidària de personalitzar-ho.

Ara que seran més coneguts arreu, què?

Doncs tenim molta il·lusió per afrontar la feina que de ben segur que ens arribarà. Ara toca demostrar que si ens han concedit aquesta distinció és per alguna cosa.

Canviarà, ni que sigui lleugerament, el tipus de cuina?

No, continuarem amb la mateixa línia gastronómica, amb la mateixa filosofia.

S'atreveix a definir-la en paraules i no en sabors?

Oferim un producte íntim i molt relacionat amb aquesta zona, amb la Garrotxa. A més a més, el menú és sempre estacionalitzat, intentem que tingui a veure amb l'època de l'any.

Amb quins productes?

Això també és important en la nostra cuina. La matèria primera és no viatjada. És a dir, la carn o els vegetals que fem servir es poden trobar en la seva pràctica totalitat a la comarca, podríem dir que als voltants del restaurant.

La Garrotxa, més coneguda al món gràcies a vostès?

La Garrotxa ja és molt coneguda, em penso. En tot cas una segona estrella ens obre més al món a nosaltres, al restaurant.

Caldrà aprendre idiomes?

Som conscients que efectivament arribaran més clients de llocs llunyans, una part d'ells de l'estranger. (Somriu) Afortunadament ja tenim gent en l'equip que domina alguns idiomes.

On ha après a cuinar?

Sóc bàsicament autodidacta. La sort que tinc és que a Les Cols tenim un equip molt bo. I a la vegada gairebé formem una família, cosa que facilita molt la feina i que segur que es nota en el resultat.

Ara a buscar la tercera estrella?

Ui, de moment es tracta de consolidar la segona que acabem d'aconse?guir. Si en un futur aconseguim la tercera, molt bé, però no ho hem de tenir com un objectiu. Es tracta de treballar per demostrar que la segona és merescuda i per aconseguir que els clients surtin satisfets del restaurant.

Sense apujar preus?

No, això no ho farem, continuarem com fins ara.