Més d'un miler de persones es van manifestar ahir al migdia a Palamós contra la futura reserva marina de les illes Formigues. Els opositors, convocats pel Fòrum Social del Litoral Gironí, critiquen que l'actual pla d'usos compromet seriosament el futur de les activitats d'oci i recreatives -com la pesca submarina o el fondeig- a la zona que es vol preservar.

Durant tot el recorregut, encapçalat pel lema "No a aquest tipus de reserva", els manifestants van corejar consignes demanant la dimissió de la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, i van demanar a la Generalitat que intercedeixi perquè es creï una taula de negociació amb tots els sectors implicats.

Xiulets, crits de dimissió i sobretot, moltes pancartes on es podien llegir frases com "Preservació del mar sí, reserva d'interès pesquer no", "No és una reserva, és un vedat" o "No vedats privats, sí pesca recreativa!". Aquest és l'ambient que es va viure ahir al migdia pels carrers de Palamós, on més d'un miler de persones es van manifestar en contra de la futura reserva marina de les illes Formigues.

La marxa, que va recórrer bona part del Passeig Marítim i es va acabar davant el Museu de la Pesca, va aplegar nombrosos opositors al projecte, convocats pel Fòrum Social del Litoral Gironí. L'associació compta amb més de cent entitats adherides i aplega representants del sector nàutic, turístic, del busseig i de la pesca recreativa.

Primera reserva específica

Els opositors a la reserva critiquen que l'actual pla d'usos de la reserva s'ha fet d'esquenes als sectors implicats, i limita seriosament el futur de les activitats d'oci i recreatives en aquesta part del litoral gironí. Inicialment, l'àmbit de protecció de la reserva abasta unes 3.500 hectàrees de la Costa Brava, compreses entre Palafrugell i Calonge.

La de les illes Formigues serà la primera reserva de tot l'Estat que tindrà una especificitat respecte a les altres deu que ja existeixen. Per primer cop, no hi haurà una àrea de protecció integral. Sí que s'estableixen, però, dues zones amb usos restringits a l'entorn de l'arxipèlag de les Formigues i el cap de Sant Sebastià i els Ullastres.

Durant la lectura del manifest, el portaveu del Fòrum Social, Carles Font, va criticar que la futura reserva "ens talla les llibertats i no s'ha fet amb l'objectiu de preservar el medi". En opinió dels opositors, el projecte "és una presa de pèl i un muntatge destinat a preservar els interessos de la pesca professional".

El Fòrum critica que en gairebé tot l'àmbit de la futura reserva marina no es permetrà el fondeig d'embarcacions, i també es prohibiran altres activitats recreatives o de lleure, com la pesca submarina o amb canya, la formació de busseig o les immersions nocturnes. "En canvi, sí que es permetrà la pesca professional artesanal, i fins i tot la d'arrossegament", va criticar Carles Font. Tot i això, en l'última reunió oberta el representant de la Gestió General de Costes va manifestar que no hi haurà moratòria de dos anys pel que fa a la pesca d'arrossegament.

Prohibit el busseig

Per la seva banda, el portaveu de la Federació Espanyola d'Activitats Subaquàtiques, Sergi Pérez, ressaltava que, "aquí no s'hi pot pescar, però també s'hi limiten molt les immersions; perquè l'Estat només permet que se'n facin a través de centres de busseig".

Els manifestants van titllar "d'expropiació encoberta" el projecte de reserva i van demanar la dimissió de la ministra Elena Espinosa. A més, el Fòrum Social també es va mostrar molt crític amb l'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, perquè creuen que no els ha escoltat. Per això, els opositors a la reserva van demanar a la Generalitat que intercedís per crear una taula de negociació amb tots els sectors implicats.

"No volem una reserva d'aquest tipus; és un projecte que no protegeix el medi natural, sinó la pesca professional, i discrimina les activitats turístiques i d'oci que tradicionalment s'han vingut fent a la zona", va concloure Pérez.