L'estoc de pisos nous acumulat a les comarques gironines podria tardar dos anys a vendre's. Són les estimacions que ahir va fer el Gremi de Promotors, que ho condiciona al fet que l'activitat actual es mantingui i que les entitats financeres donin crèdit als compradors.

Dels 12.216 habitatges nous que els promotors estimen que hi ha a les comarques gironines, 780 corresponen a la ciutat de Girona, 1.374 a la seva àrea urbana. Aquestes zones, juntament amb ciutats com Figueres, poden ser les primeres a recuperar l'activitat.

"Si les coses van com en els últims mesos i el sector financer ajuda amb la concessió de crèdit, en dos anys es podria absorbir l'estoc i començar a construir de nou, com ja està passant a Barcelona", va assegurar Josep Donés, secretari del Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis de Girona.

Donés va participar en la presentació de l'estudi semestral sobre el mercat que elaboren conjuntament amb el Col·legi d'API de Girona i que certifica que els preus continuen baixant de forma generalitzada als principals municipis de Girona.

La zona més cara de la demarcació per comprar un pis nou està situada a primera línia de mar de Sant Feliu de Guíxols, on es paga fins a 4.875 euros per metre quadrat. Els preus més econòmics els trobem a Figueres, a la zona del Parc Sol, Turó Baix i Vivendes Parc, on es paguen 1.650 euros per metre quadrat de mitjana.

Gran descens a Palafrugell

En termes interanuals, els preus cauen entre un 1% de Blanes a un 34,5% de Palafrugell. En els últims sis mesos, la major caiguda també la trobem a Palafrugell (-21,6 per cent), mentre que a la zona del carrer Major de Salt han augmentat fins a un 9,5 per cent.

Com que promotors i API han detectat un "augment important de visites de ciutadans interessats" en nous habitatges, consideren que "la sensació generalitzada és que els preus ja no són el problema".

En aquest sentit, apunten que el descens de preus s'ha moderat molt els últims sis mesos, i que fins i tot hi ha zones d'alguns municipis que han registrat un lleuger increment semestral.

Promotors i API assenyalen que augmenten també, encara que de forma molt més moderada, les vendes reals, a causa bàsicament que les entitats de crèdit estan començant a admetre determinades operacions. Són sobretot les que no constitueixen finançament o risc nou, sinó la "subrogació del préstec de promotor a un comprador".

Pel que fa a l'habitatge de segona mà, els preus tendeixen també a estabilitzar-se. Segons la presidenta del Col·legi d'API de Girona, Marta Madrenas, "s'ha acabat aquella situació anòmala en la qual l'habitatge usat valia tant com un de nou, no era normal". En aquest segment, les vendes comencen a arrencar, però molt més lentament que en l'obra nova. El motiu, segons l'estudi, és que continua essent molt difícil obtenir finançament, ja que són "operacions de risc nou", i no subrogacions com en l'obra nova.

Crítiques al Govern

Josep Donés va carregar durament contra el Govern, per les seves "mesures d'aparador", com la supressió de les deduccions per compra d'habitatge, o per retardar fins a 10 mesos l'entrada en vigor del pla d'habitatge aprovat a finals de 2008. " I per si els compradors ja no tenien prou problemes per assumir la diferència entre preu real i la quantitat obtinguda amb el préstec hipotecari, ara s'aprova l'increment de l'IVA en un punt per als habitatges i de dos per a la resta de productes immobiliaris", afegeix l'informe.