El Parlament va obrir la porta a prohibir les curses de braus a Catalunya en acceptar que es tramiti una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en aquest sentit, encara que els taurins s'aferren a l'esperança que en el debat parlamentari no se certifiqui la seva defunció definitiva.

De fet, a Catalunya només hi ha una plaça de toros en actiu: la Monumental de Barcelona, encara que existeixen altres tradicions taurines, com els correbous, espectacles del carrer amb toros, on no són sacrificats i als quals no afectaria aquesta iniciativa, que cenyeix la seva reclamació a les corrides.

Si la ILP arriba a bon port amb el seu redactat original, Catalunya es convertiria en la segona comunitat espanyola a prohibir aquestes celebracions, després de les Canàries, que les va vetar el 1991.

67 diputats van votar a favor de permetre que la ILP continuï debatent-se i van derrotar les esmenes a la totalitat presentades per PSC, PP i Ciutadans, abonades per 59 diputats partidaris de les corrides, mentre que 5 s'han abstingut i 4 no han participat en la votació.

Votació secreta

En una votació secreta, una cosa inusual en la cambra, ERC i ICV-EUiA van votar en contra de les esmenes, mentre que PSC i CiU van donar llibertat de vot als seus diputats i els de PP i Ciutadans van inclinar-se per vetar la ILP impulsada per la Plataforma Prou!, que demana la modificació de la llei catalana de protecció d'animals per vetar "les curses de braus i els espectacles de toros que incloguin la mort de l'animal".

PSC i PP han acusat els nacionalistes catalans, especialment els populars a ERC, d'atiar el debat identitari en contra d'Espanya a l'hora de defensar la seva posició a favor de prohibir les curses de braus a Catalunya, fet que ha estat rebutjat de ple per CiU, ERC i ICV.

El president de la plataforma en Defensa de la Festa, Luis Corrales, va assegurar que "encara queda molt partit" per convèncer els diputats.

A més, va treure importància a la decisió del Parlament, encara que va assegurar que el debat sobre el futur de la festa taurina a Catalunya que ara passarà a comissió -on s'estudiarà si s'elimina l'"excepció" dels toros a la llei de protecció dels animals- neix "viciat per endavant". També va rebutjar realitzar corrides a la portuguesa, en les quals el toro no mor a la plaça, per satisfer així el principal punt de conflicte amb els abolicionistes i esperen poder convèncer de la seva posició els diputats del Parlament.

Prop de 110 periodistes estaven acreditats per seguir aquesta sessió, on hi havia diversos representants de diaris, agències de notícies i televisions estrangeres.