Tres esquiadors atrapats i un d'ells ferit de gravetat és el balanç que va deixar una allau registrada ahir al matí a l'estació d'esquí de la Masella, a la Cerdanya. El despreniment els va atrapar mentre feien snowboard a la vessant de Coma Pregona i va tenir fatals conseqüències per a un d'ells, un noi de 26 anys i natural de la comarca del Berguedà que, malgrat que no es tem per la seva vida, sí presenta pronòstic molt greu degut a què va patir una fractura a les vertebres. Segons que van confirmar fonts de la pròpia estació, els tres afectats feien surf de neu en una zona fora pistes i ells mateixos haurien desencadenat l'allau. La ràpida actuació dels bombers i dels equips de rescat va permetre arribar a ells en pocs minuts i traslladar-los a un centre sanitari amb immediatesa (un helicòpter va encarregar-se de portar fins l'hospital de la Vall d'Hebron a Barcelona el surfista malferit). El Departament d'Interior estudia si van actuar amb negligència i, en cas de trobar proves de la falta de prudència, no descarta fer-los pagar el cost del rescat en aplicació de la normativa que està en vigor des del passat mes d'octubre i que carrega a les víctimes negligents o imprudents el cost de les actuacions de rescat a la muntanya.

A la Masella van tocar ahir l'altra cara de la moneda. Després d'emportar-se una alegria aquesta setmana en saber que Barcelona i el Pirineu presentaven candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern del 2022, ahir van viure's moments d'angoixa i nervis en saltar la notícia que una allau havia sepultat un nombre indeterminat de persones.

Els bombers rebien l'avís de l'allau poc després de les dotze del migdia. Eren els mateixos esquiadors afectats qui donaven la senyal d'alerta ja que, tot i els cops i les contusions sofertes, dos d'ells van poder sortir de la bola de neu pel seu propi peu. No va tenir la mateixa sort el tercer acompanyant, un noi de 26 anys i veí de Bagà identificat com a Alvaro B.B. que, com a conseqüència de quedar engolit per l'allau, va patir severes lesions a la columna vertebral.

Els tres esquiadors baixaven per una zona fora pistes al sector de Coma Pregona, a uns 2.000 metres d'alçada. La mateixa acció de les planxes de neu hauria descalçat la neu acumulada a la vessant i això va provocar un despreniment que els va agafar per sorpresa. Personal de l'estació i efectius dels bombers del parc d'Alp van mobilitzar-se per socórrer-los però va caldre la intervenció d'un helicòpter per traslladar el noi malferit. Es dóna la circumstància que poc abans de l'accident la direcció general de Protecció Civil havia activat la fase d'alerta del Procicat per alt risc d'allaus en diversos punts del Pirineu.

Rescat pagat?

Els dubtes sobre la diligència o no dels esquiadors mantenen la incògnita sobre si Interior els repercutirà els costos de l'actuació dels bombers i dels equips de salvament. En cas de fer-ho, no seria una factura lleugera perquè només l'hora de vol d'un helicòpter suposa gairebé 2.300 euros. A això caldria sumar-hi el cost de necessitar els efectius dels bombers (fins a tres dotacions terrestres van ser mobilitzades).

Mentrestant, la direcció general de Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya, Procicat, pel risc d'allaus fort que es manté aquest dissabte en alguns punts dels Pirineus i del Prepirineu. Segons l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), el risc d'allaus serà alt, classificat com a "fort o de nivell 4", segon nivell més elevat de risc, a la Pallaresa, a la Ribagorçana-Vall Fosca, a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, al Perafita-Puigpedrós, a la Vessant nord del Cadí Moixeró i al Prepirineu.