Al voltant de 66.000 persones de les comarques viuen en urbanitzacions, la qual cosa significa, aproximadament, el 8,8% de la població. La més gran de totes és Empuriabrava (Castelló d'Empúries), promocionada com "la marina residencial més gran d'Europa" i que actualment compta amb més de 8.000 habitants, el doble del nucli històric del poble, on n'hi ha censats al voltant de 4.000.

A les comarques gironines, les urbanitzacions es troben sobretot a la Costa Brava, tot i que també en alguns municipis d'interior. Així, a Begur, per exemple, n'hi ha al voltant d'una cinquantena, mentre que a Calonge, Santa Cristina d'Aro o Tossa de Mar també en tenen una quantitat important. En aquests casos, però, es tracta majoritàriament de segones residències, i per això durant les vacances es multipliquen els seus veïns.

A la Selva interior, en canvi, hi ha urbanitzacions molt més habitades durant tot l'any. És el cas, per exemple, de Maçanet, on en les seves urbanitzacions viu, aproximadament, el 60% de la població. O el de Caldes, on la més gran, el Llac del Cigne, té 1021 persones empadronades de forma permanent.

Les urbanitzacions poden ser sinònim de tranquil·litat, però en alguns casos també es poden convertir en una font de maldecaps per als seus habitants, ja que no sempre són recepcionades pels ajuntaments i a vegades s'hi donen problemes de manteniment dels carrers, l'enllumenat o la neteja.

Per tal de fer front a aquests problemes, el Departament de Política Territorial (PTOP) ha obert recentment una convocatòria per a ajuntaments que vulguin millorar les condicions de les seves urbanitzacions. La proposta va ser un èxit, ja que s'hi van presentar 128 municipis de tot Catalunya per acabar amb els dèficits de 213 urbanitzacions. A l'hora de repartir les ajudes, el PTOP ha prioritzat els municipis amb més superfície d'urbanitzacions i aquelles que tenen més problemes.