L'Agència Catalana de Residus (ACR) preveu fer un nou abocador a la comarca del Baix Empordà. Aquesta és una de les actuacions previstes en el primer Pla Sectorial de Gestió de Residus Municipals de Catalunya que el Govern va aprovar ahir. El mapa d'infraestructures revela la creació de 18 noves plantes de tractament per la província amb l'objectiu que els diferents àmbits territorials siguin autosuficients. L'abocador de la Garrotxa també s'hi inclou encara que no es defineix quina serà la seva ubicació definitiva.

D'aquesta manera, el Pla planifica les instal·lacions de tractament de residus d'arreu de Catalunya. L'objectiu és aconseguir "l'autosuficiència dels àmbits territorials en els quals es divideix Catalunya d'acord amb els principis de proximitat i suficiència, reduint així el desplaçament de residus i reordenant els fluxos de residus existents". El Pla, segons van apuntar fonts de l'ACR, estableix els paràmetres perquè, posteriorment i amb la participació dels ens locals, es concreti cada actuació en el territori, ja que són els ens locals els que tenen les competències de recollida i tractament de residus.

Per comarques, al Gironès s'hi preveu fer una planta de tractament de RESTA, és a dir, on es reciclen els residus que no són recollits selectivament. Des de l'ACR van explicar que el 50% d'aquests residus que es tiren al contenidor verd es reciclen. A més també es projectaran una planta per la fracció orgànica i una per les deixalles voluminoses (mobiliari, matalassos,...). Totes aquestes plantes s'ubicaran a l'entorn de Campdorà on també es millorarà la incineradora. Finalment a la comarca l'Agència preveu la necessitat d'un planta d'envasos lleugers (residus del contenidor groc) que encara no té prevista una ubicació.

Respecte a la Selva, a Lloret de Mar el Govern ha previst la necessitat de crear una planta de tractament RESTA i una de voluminosos així com l'ampliació del dipòsit controlat de rebuig. A Santa Coloma s'hi faran millores a la planta que tracta la recollida selectiva de la fracció orgànica.

A l'Alt Empordà, l'Agència de Residus de Catalunya farà tres noves plantes. Una de RESTA, una de fracció orgànica i una per recollir els residus voluminosos a Pedret i Marzà. Tanmateix s'ampliarà l'actual abocador controlat de rebuig.

Al Baix Empordà s'han previst tres noves plantes (RESTA, voluminosos i envasos lleugers) i un nou abocador però cap d'aquestes infraestructures té prevista una ubicació definitiva.

Al Pla de l'Estany hi ha un proposta per instal·lar les noves plantes de RESTA i voluminosos al dipòsit de Puigpalter, mentre que a la Garrotxa s'hi volen crear les mateixes plantes que al Pla de l'Estany però no tenen tampoc definit el seu emplaçament. L'abocador de la Garrotxa segueix, també, sense lloc. Finalment, a la Cerdanya, l'Agència apunta la necessitat de fer una planta de tractament de RESTA a Bellver i una nova planta de voluminosos. El Ripollès podria quedar-se sense noves instal·lacions en compartir-les amb Osona.