L'alcaldessa de Salt va haver de suspendre el ple municipal que s'havia de celebrar dilluns per la presència de 300 persones que no paraven de cridar just abans de la sessió. Iolanda Pineda indica que comparteix la preocupació dels veïns, però lamenta els insults rebuts i la manera d'expressar-se dels concentrats. La màxima autoritat local de Salt fa una crida a la tranquil·litat, confia en els efectes positius dels reforços policials i considera que alguna cosa s'ha de fer en l'àmbit judicial amb una persona multireincident perquè acabi a la presó.

Ha parlat amb algun veí impulsor de la protesta?

El mateix dilluns em vaig reunir amb una persona, però no era impulsor. Si algú em diu qui és jo m'hi reuniré. Però si ningú m'ho diu no ho puc saber. M'han diversos noms, però no puc anar darrere seu.

La Policia Local ha doblat els torns a les nit i els Mossos han portat antidisturbis, també a les nits, i han reforçat el torn de tarda-nit. N'hi ha prou amb això?

Això servirà per mínimament estar una mica més tranquils i que la gent recuperi aquesta tranquil·litat i serenitat que ens convé. I, a més a més, als pressupostos per a l'any 2010 hi ha la col·locació de càmeres de videovigilància a diferents punts del municipi, com al centre, a la plaça Catalunya i al Parc de la Massana i l'ampliació de la plantilla de la Policia Local en tres agents més. No deixarem de fer coses. No vol dir que ara treballarem un temps per la seguretat i que i aquí a un temps ho deixem de banda. No. Estem fent coses i seguirem fent-les.

D'aquí a poc han de començar les obres de la comissiaria regional dels Mossos i les instal·lacions de la Policia Local. Amb els dos equipaments al 2012 s'aconseguirà apaivagar aquesta inquietud?

Si hem d'esperar a l'any 2012 que s'apaivaguin els ànims... ens hi podem quedar tots pel camí.

Es queixa sovint que molts cops una persona amb 44 antecendents per robatoris és enxampat tornant-hi, però l'endemà tona a sortir al carrer. Ha parlat amb els estaments judicials?

En el seu dia amb la Fiscalia i amb el Departament de Justícia. Vaig parlar amb el Fiscal perquè en els casos d'extrema reincidència demanés penes de presó i em va dir que sí, que de fet ell ja ho feia, però que ell no era qui decidia.

Hi ha prevista alguna reunió més per aquest motiu en els propers dies?

Sí, demanaré reunir-me amb el President de l'Audiència Provicial per veure què es pot fer amb gent que s'arriba a detenir fins a 44 vegades.

Quin adjectiu posaria als seus sentiments del dilluns a les vuit del vespre?

En primer lloc, confraternitzo amb les reivindicacions de molts dels ciutadans. Em poso al costat de tots els que demanen més seguretat. Estic al seu costat en ànims i en tot. Això d'una banda. Però de l'altra banda, tinc certa indignació perquè em sembla que no ens mereixem, ni jo com a alcadessa, ni la resta del ple municipal, ser insultats de la manera que se'ns va insultar. Per tant, indignació i ràbia. Puc entendre molt bé la seva situació.

Com ha passat la nit?

Com creus?

Suposo que no gaire bé...

No. M'ha costat dormir.

Les pitjors hores com a alcaldessa?

Sí. De les pitjors hores.

Aquest matí -ahir per al lector- ha rebut moltes trucades?

Moltes trucades, i he atès molts mitjans de comunicació. Tornar a convocar el ple per al dijous. Un matí exclusivament dedicat al que va passar dilluns.

Com a saltenca, té sensació d'inseguretat?

També m'han entrat a robar als trasters de casa meva dos cops en poc temps. En un any i pocs mesos. També he estat víctima. A la meva germana, també li han entrat a robar a casa seva. Puc estar molt al costat de les persones que van anar a l'ajuntament, però sempre des del respecte. Però no caiguem en tremendismes ni acopalipsismes. Hem d'anar tots a una i recuperar certa serenitat. Això no vol dir que hi hagi al carrer tot el que hi ha. Si no ens asserenem, no ens en sortirem i entrarem en un bucle que no sé on ens portarà. És necessari que hi hagi tranquil·litat i serenitat per tractar tots aquests temes.

Parla d'unitat. Estaria disposada a sortir al carrer amb els veïns per reclamar més seguretat?

Ara no és el moment. Cal esperar una mica. Des d'Interior i des de la policia municipal vam fer la setmana passada més de tres-centes identificacions. Els Mossos crec que també ens han donat resposta. Tinguem una mica de paciència abans de tornar a sortir al carrer. Ahir vam sortir i jo podria estar darrere de qualsevol de les pancartes que deia "volem més seguretat" tot i que vaig sentir vergonya pel que van dir i pel que van cridar algunes persones. Crec que no tocava. Dit això, crec que cal esperar un temps prudencial abans de fer qualsevol altre moviment. Ara des de la policia municipal i els Mossos d'Esquadra estem donant resposta a aquestes inquietuds. La gent ja ha expressat què sentia davant del ple i no és qüestió de sortir cada dia al carrer. Això no es fer la feina. Quan parlo d'unitat em refereixo a l'actitud. A dir: Estem malament sí, no caiguem en el tremendisme, sisplau. Perquè no en traurem res de bo